12.7 C
Sarajevo
24.04.2024

Meksiko pritiska SAD na reformu imigracijske politike

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador pozvao je SAD na velike reforme imigracijske politike jer je policija u susjednoj Gvatemali blokirala hiljade migranata.

Lopez Obrador rekao je kako se nada da će se novoizabrani američki predsjednik Džo Bajden složiti da radi na tom pitanju s Meksikom i drugim zemljama.

Oko 7.000 migranata, uglavnom iz Hondurasa, ušlo je u Gvatemalu.

Nadaju se da će otputovati u Meksiko i na kraju doći do američke granice.

- OGLAS -
Svake godine desesak hiljada srednjoameričkih migranata pokušavaju doći do SAD-a, često pješice, u grupama poznatim kao “karavani”.

Kažu da bježe od progona, nasilja i siromaštva u svojim matičnim zemljama. Povod za odlazak su i loši životni uvjeti koji su pogoršani razaranjima dva ogromna uragana koja su u novembru 2020. pogodili Srednju Ameriku.

Lopez Obrador je 18. januara pozvao SAD na reformu svoje imigracijske politike.

“Mislim da je došlo vrijeme da se ispuni opredjeljenje [za imigracijsku reformu] i to je ono čemu se nadamo”, rekao je.

“Džo Bajden je u kampanji ponudio da okonča imigracijsku reformu i nadam se da je on u stanju to postići. To je ono čemu se nadam.”

Meksički predsjednik rekao je da će njegova vlada pokušati odvratiti migrante od prelaska u Meksiko, ali dodao je da se moraju poštovati prava svih migranata.

U Gvatemali su 18. januara sigurnosne snage razbile karavan od oko 4.000 uglavnom honduraških migranata koji su kampovali u blizini sela Vado Hondo.

Svjedoci su rekli da su policajci, udarajući pendreke o štitove, pokušali prisiliti skupinu natrag u smjeru honduraške granice, udaljene oko 50 km.

Migranti su se raspršili, ali nekoliko ih je bacalo kamenje na policiju koja je reagovala ispaljivanjem suzavca.

Karavan je na tom području zadržan od subote i blokirao je ključnu cestu, što je uzrokovalo velike saobraćajne gužve. Sukobi su izbili 17. januara kada su neki od migranata pokušali probiti policijski kordon.

Razgovarajući s novinarima, gvatemalski ministar vanjskih poslova Pedro Brolo pozvao je hondurašku vladu da pomogne osigurati “uredan i siguran prolaz kući za one u ovom karavanu”.

Odlazeći američki predsjednik Donald Tramp zauzeo je čvrstu liniju protiv ilegalne imigracije, posebno duž južne američke granice s Meksikom. Takođe je izvršio pritisak na Meksiko, Gvatemalu, Honduras i El Salvador da se onemogući pristup migrantima.

Bajden je, pak, obećao da će prekinuti strogu imigracijsku politiku svog prethodnika, ali je njegova uprava, koja će na dužnost stupiti 20. januara, upozorila migrante da ne putuju jer se politike neće promijeniti preko noći.

Službenik američke uprave rekao je za NBC News da migranti koji pokušavaju zatražiti azil u SAD-u “moraju shvatiti da neće moći odmah doći u Sjedinjene Države”.

Bajdenova administracija dat će prednost imigrantima bez dokumenata koji već žive u SAD-u, a ne onima koji sada putuju u zemlju, rekao je zvaničnik, javio je BBC.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA