7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

U Azerbejdžanu počela vakcinacija protiv COVID-19

U Azerbejdžanu je počela masovna vakcinacija protiv zaraze novim tipom koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Azerbejdžan se, kao i Turska, odlučio na vakcinu Sinovac, a prvu dozu primio je ministar zdravstva Oktay Sireliyev.

Pored ministra, vakcinisali su se i čelnik državne Agencije za zdravstveno osiguranje Zaur Aliyev i predsjednik upravnog odbora Unije za regionalne medicinske jedinice (TABIB) Ramin Bayramli.

- OGLAS -

Ministar Sireliyev kazao je kako su istraživanja naučnika pokazala da je Sinovac najbolja vakcina.

”Ova vakcina je prošla klinička testiranja u nekoliko zemalja. I bratska zemlja Turska koristi ovu vakcinu”, rekao je ministar Sireliyev.

Aliyev je podsjetio kako je Azerbejdžan jedna od zemalja koja je prva pokrenula procese u vezi s vakcinacijom.

Navodi kako su izabrali najsigurniju vakcinu među ponuđenima.

”Vjerujem da ćemo uskoro vidjeti rezultate vakcinacije. Bit ćemo jedna od prvih zemalja koje će okončati pandemiju“, ubijeđen je Aliyev.

Azerbejdžan planira postepeno nabaviti četiri miliona doza vakcine. Nakon toga, potrebno je dati drugu dozu, a cilj je vakcinisati oko 40 posto stanovništva.

Vakcinacija bi se trebala odviti u dva kruga, a u prvom krugu će to biti zdravstveni radnici, osobe starije od 65 godina i sigurnosne snage angažirane na aktivnostima u vezi borbe protiv pandemije.

U drugom krugu, planirano je da budu vakcinisane osobe koje imaju respiratorne bolesti, hemodijalizni pacijenti, dijabetičari, osobe s hroničnim bolestima, stariji od 50 godina, uposlenici u obrazovanju, javnom prevozu, transportu, bankarstvu…

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA