1 C
Sarajevo
19.04.2024

Italija: Treća žrtva korona virusa

 

Treća žrtva korona virusa u Italiji je preminula  danas, a radi se o ženi koja je bila onkološki pacijent. Već je imala teško zdravstveno stanje, i uz to se zarazila korona virusom.

Jedna od glavnih nepoznanica je i to ko je nulti pacijent, širitelj virusa. Naime, osoba koja je prva oboljela i zarazila mnoge je 38-godišnjak koji je na intenzivnoj njezi.

- OGLAS -

Među prvima je zarazio trudnu suprugu i prijatelja.

Vjerovalo se kako je on virus pokupio od prijatelja iz Kine s kojim je bio na večeri prije nekoliko sedmica. Taj prijatelj se vratio u Italiju, na njemu su provedeni testovi i pokazalo se kako on nema korona virus.

Stoga se sad istražuje je li moguće da ga je prebolio bez simptoma, odnosno da je bio asimptomatski širitelj virusa.

Od 130 zaraženih, 25 je na intenzivnoj njezi. U međuvremenu, očekuje se kako će i dalje rasti broj oboljelih, budući da se konstantno provode testovi. 

U Lombardiji, Venetu, Emiliji-Romagni i Piemonteu su škole i fakulteti zatvoreni do 1. marta. Predavanja nema, a zatvaraju se i pubovi, diskoteke i kafići koji će morati prestati raditi u 18 sati popodne. Nakon toga neće smjeti posluživati goste, rekao je Giulio Gallera.

U međuvremenu,  postavljaju se blokade na ceste u mjestu Lodigiano.

Njima će se ograditi crvena zona tog mjesta iz koje nitko neće smjeti ući ni izaći sljedeće dvije sedmice.

Oni koji pokušaju izaći bit će suočeni s kaznama. U isto vrijeme, iz Italije stižu fotografije praznih polica u prodavnicama i ljudi s maskama koji u redovima čekaju kako bi kupili namirnice.

Talijanski premijer Conte je rekao kako su već napravili 4.000 testova na koronavirus. Dodao je kako je Italija odlučila da će ići s rigoroznijim mjerama i maksimalnim oprezom. 

Conte je rekao kako ispada da je sad Italija zemlja s najviše zaraženih u EU, ali kako bi to mogle biti i neke druge zemlje kada bi se radila rigoroznija testiranja. 

Ipak, dodao je kako je iznenađen eksplozijom broja slučajeva. “Moramo i dalje biti jako oprezni”, zaključio je.

Gradonačelnik Luigi Brugnaro rekao je da je vjerojatno da će nedjelja biti posljednji dan karnevala. U nedjelju poslijepodne Trg sv. Marka još je bio prepun ljudi.

 “Mislim da ćemo od večeras provesti dodatne restriktivne mjere”, kazao je.

Najveći broj oboljelih do sada je zabilježen u pokrajinama Lombardiji (89) i Venetu (25), a prvi slučajevi pojavili su se i u regijama Emilia-Romagna (9 slučajeva) i Pijemontu (6 zaraženih), kazao je Borrelli u Rimu. 

Uz to su do sada zabilježena i tri slučaja zaraze u Rimu te dvije preminule osobe.

Jedan se pacijent u glavnom italijanskom gradu potpuno oporavio i u subotu je otpušten iz bolnice, kazao je Borrelli na konferenciji za novinare dodajući da je u bolnicama na odjelima intenzivne njege sada 26 osoba.

Po njegovim riječima, do sada je provedeno više od 3000 testiranja na virus Covid-19.

Zamjenik italijanskog ministra zdravlja Pierpaolo Sileri kazao je za SkyTG24 kako se očekuje rast broja zaraženih osoba, no nada se da će ostati zemljopisno ograničeni.

Talijanska vlada odlučila je izolirati 11 gradova u kojima su otkriveni zaraženi koronavirusom kako bi ograničila najveće širenje toga virusa na području Europe.

Odluka obuhvaća 10 općina na području Lodija u Lombardiji, oko 60 kilometara jugoistočno od Milana, te jednu u pokrajini Veneto na širem području Padove.

Gradovi u Lombardiji obuhvaćeni mjerama su Codogno, Castiglione d'Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo i San Fiorano u kojima živi oko 50 tisuća stanovnika, a grad Vo’ u Venetu ima oko 3000 stanovnika.

Izolirane gradove neće se moći napustiti ni u njih ući i to će osiguravati policijske snage, a prema potrebi i vojska, kazao je italijanski premijer Giuseppe Conte o odluci koju je vlada donijela u subotu, a koja će se početi primjenjivati tokom nedjelje.

Oni koji prekrše odluke bit će suočeni s kaznama, dodao je.

“Dobro je imati mjere prisile koje će spriječiti ponašanje koje se ne preporučuje kako bi se ograničila zaraza”, kazao je Conte. Do sada se stanovnicima preporučivalo da ne napuštaju područje svojih gradova.

Conte je kazao kako su oštrije mjere potrebne nakon što je uhvaćena porodica koja je pokušavala napustiti to područje Conte je kazao kako će mjere biti na snazi dvije sedmice, što je očekivana inkubacija za virus Covid-19.

Zbog širenja koronavirusa otkazane su nogometne utakmice Serie A. 

Središnje vlasti su pozvale lokalne vlasti da otkažu sportske, kulturne i vjerske događaje te zatvore javne urede, škole i muzeje u dvije najviše pogođene regije.

U talijanskoj regiji najbližoj Hrvatskoj – Furlaniji-Julijskoj krajini u kojoj nema potvrđenih slučajeva koronavirusa razmatra se izdavanje preporuke da djeca koja su stigla iz inozemstva ili iz zahvaćenih talijanskih regija ne idu u škole dvije sedmice i budu u kućnom karantinu, objavljeno je nakon sastanka kriznog štaba u nedjelju u Palmanovi.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA