15 C
Sarajevo
25.04.2024

CNN: Trump je odbio pozvati pristalice odustati od napada na Kapitol

Prema TV kanalu, na dan nemira u Kapitolu 6. januara, došlo je do “teškog” telefonskog razgovora između Trumpa i lidera republikanaca u Zastupničkom domu Kevina McCarthyja, tokom kojeg je ovaj zatražio da Trump pozove svoje pristalice da se povuku , ali Trump je to navodno odbio.

“Pa, Kevine, mislim da su ovi ljudi više uznemireni izbornim rezultatima od vas”, rekao je tada odlazeći predsjednik.

Republikanci koji su čuli razgovor izvijestili su da je razgovor bio vrlo visokih tonova, a McCarthy je vikao da demonstranti pokušavaju provaliti u njegov ured kroz prozore.

- OGLAS -

U subotu, 13. februara, američki Senat nastavio je saslušanje o Trumpovoj opozivu.

6. januara zajednički sastanak domova američkog Kongresa za odobravanje rezultata predsjedničkih izbora u novembru prekinut je neredima, tokom kojih su pristalice Donalda Trumpa upale u kompleks vladinih zgrada na Kapitolu.

Kao rezultat napada na kongres, ubijena su četiri demonstranta i jedan policajac.

Međutim, kasno navečer, poslanici su službeno odobrili izbor Bidena za 46. predsjednika Sjedinjenih Država, dobio je više od 270 elektorskih glasova u Kongresu.

Proglašavajući “ukradenu pobjedu”, Trump je osudio nasilje u Kapitolu nekoliko dana nakon pogroma, odbio prisustvovati Bidenovoj inauguraciji, ali zajamčio je miran prijenos vlasti.

Predstavnički dom glasao je 13. januara za donošenje rezolucije o opozivu Trumpa.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA