7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Čolpa: Građani FBiH neće pristati na Čovićevo lihvarenje

Nažalost, dodaje zastupnik GS-a u Parlamentu FBiH, danas je vidljivo da je dio radnika Aluminija postao instrument u rukama Dragana Čovića sa ciljem da odgovornost za trenutno stanje u preduzeću preuzme Federacija koja nije upravljala Aluminijem, kao i da udovolji zahtjevima Čovićevih partnera za povlaštenu cijenu električne energije. 

“Na taj način se objašnjava nelogičnost u kojoj radnici traže od Federacije da riješi njihove probleme umjesto od malih dioničara i Republike Hrvatske, koji su upravljali Aluminijem sve poratne godine”, kaže Čolpa. 

Čolpa ističe kako je Vlada FBiH proteklih godina kontinuirano ulagala u Aluminij, dok je Aluminij pod rukovodstvom HDZ-a kontinuirano bilježio gubitke. 

- OGLAS -

“Građani Federacije su zbog lošeg poslovanja Aluminija u gubitku skoro 300 miliona, a šteta malih dioničara i Republike Hrvatske je nula KM, iako su upravljali preduzećem preko dvadeset godina”, kaže on.

Čolpa smatra kako bi nove Vladine finansijske intervencije u Aluminiju značile pružanje ruke spasa Čoviću, ponovno pristajanje na njegovo lihvarenje što u konačnici nije ništa drugo nego vrijeđanje inteligencije svih građana Federacije BiH.

“Kao vlasnik 44 posto udjela u Aluminiju Vlada FBiH ne može i ne treba preuzeti ulogu spasitelja Aluminija, već taj teret trebaju snositi mali dioničari kao i Republika Hrvatska.  Vlada FBiH niti ima obavezu niti zakonski može preuzimati obavezu dioničara i Vlade Hrvatske”, smatra Čolpa.

Ali, prije bilo kakvih i bilo čijih intervencija u Aluminiju, potcrtava Čolpa, potrebno je iz kompanije udaljiti one koji su je doveli na koljena, kao i pokrenuti detaljne istrage gdje su nestali toliki novci iz Aluminija. 

“Sigurno nisu završili u džepovima radnika”, zaključio je Nihad Čolpa.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA