12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Domić: HDZ BiH će vjerojatno bojkotirati izbore za načelnika općine Travnik

– To će biti bojkot, odnosno reakcija na sve akcije Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH i sudske odluke. Jednostavno nemamo povjerenja u te institucije, i to će biti naš odgovor na njihovo ponašanje. Mislim da ovo što se događa, a pogotovo u SIP-u, potvrđuje da ne odgovaraju svom zadatku i da to tijelo treba žurno raspusti ili smijeniti – istaknuo je Domić.

Najavio je, također, da HDZ BiH nastavlja pravnu borbu i da priprema apelaciju Ustavnom sudu BiH na odluku Suda BiH koji je odbio žalbu te stranke na odluku o ponavljanju izbora za načelnika općine Travnik.

Predsjednik Općinskog odbora SDA Tahir Lendo smatra da HDZ-a BiH ima pravo na ovakav stav, naglasivši da SDA ide u izborni proces.

- OGLAS -

– To je njihovo pravo. Imaju pravo tražiti pravdu i sretno im bilo. Nama je sada raditi po aktualnim odlukama nadležnih institucija. Ništa ne bi trebalo ugroziti ovaj proces jer su odluke donesene i mi ćemo po njima postupiti – kazao je Lendo.

Dodao je kako će u idućem periodu SDA objaviti i ime kandidata za općinskog načelnika.

Odluka SIP-a BiH o ponavljanju načelničkih izbora u Travniku i njihovo zakazivanje za 11. travnja, donesena je nakon što je na sam dan održavanja lokalnih izbora, 15. studenoga, preminuo kandidat SDA Mirsad Peco.

Preminuli Peco dobio je najviše glasova birača u Travniku, a po broju osvojenih glasova slijedi kandidat HDZ-a BiH Goran Pejaković.

Izborni zakon BiH neprecizira kako treba postupiti u ovakvim situacijama.

Stav HDZ-a BiH je da je mandat načelnika trebao biti dodijeljen drugoplasiranom kandidatu, dok su iz SDA zastupali stav da izbore za općinskog načelnika treba ponoviti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA