11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Otkazano nekoliko promocija knjige Jessice Stern o ratnom zločincu Karadžiću

Jessica Stern, američka profesorica, istraživačica terorizma i nekadašnja članica Vijeća za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Billa Clintona, objavila je izuzetno kontroverznu knjigu koja je ocijenjena kao pokušaj relativizacije osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića. Čak i prije izlaska knjige iz štampe uslijedile su brojne kritike zbog načina na koji je autorica pristupila analizi i kako je opisala zločinca Karadžića.

U međuvremenu je grupa istaknutih bh. autora poslala otvoreno pismo o knjizi Jessice Stern koja nosi naziv “Moj ratni zločinac: Lični susret s arhitektom genocida”. Cilj je bio da se svjetska javnost upozna o opasnosti iznesenih teza u knjizi, kako bi se barem pokušala sanirati potencijalna šteta zbog stavova naznačenih u radu Jessice Stern.

Odmah po izlasku knjige, prije nekoliko dana, tri velike promocije su otkazane i to promocija Harvard Books, Politics Prose i World Boston.

- OGLAS -

Bh. autori poput Mirnesa Kovača i Reufa Bajrovića, koji su bili naročito aktivni u kritiziranju knjige Jessice Stern, najavljuju da će sada poslati pismo izdavaču Ecco Books kako bi povukli knjige iz distribucije.

U kritikama koje su adresirane na spomenutu autoricu, između ostalog se navodi da je u svojim opisima zločinca Karadžića imala romantičarski pristup, zanemarujući osjećaje žrtava u svojim pokušajima opisa “ljudskosti” arhitekte genocida nad Bošnjacima u BiH.

Stern je u periodu od 2014. do 2016. godine provela ukupno 48 sati u razgovorima s Karadžićem u pritvorskoj jedinici u Hagu. Ona značajan naglasak stavlja na određene Karadžićeve osobine koje značajno relativiziraju suštinu njegovih zlodjela. Tako je Stern Karadžića opisala i kao iscjelitelja, naglašavajući da je “opčinjena njegovim autoritativnim glasom” i slično. Kritike upućene autorici odnose se i na prirodu naučnog rada, što u značajnoj mjeri pokazuje nezainteresiranost za užase zbog kojih je Karadžić i osuđen.

S obzirom na sve tendencije relativizacije zločina, a posebno gencida u BiH, istaknuta je opasnost da bi još jedno djelo u tom kontekstu moglo znatno naštetiti stvarnom narativu vrijeđajući žrtve.

Radovan Karadžić služi kaznu doživotnog zatvora zbog zločina genocida i drugih zločina tokom rata u BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA