21.6 C
Sarajevo
16.04.2024

Pozdravit ću da i u Federaciji BiH uvedu rezervni sastav policije

Kaže da čak smatra da je potrebno i da određeni kantoni ili Federalni MUP imaju rezervni sastav policije.

“Ni meni lično, niti policiji RS to neće predstavljati nikakav problem, čak ću to i pozdraviti. Svaki policajac više na našim ulicama znači bezbjednost, pa bio on i rezervni policajac, koji će zajedno raditi s aktivnim policajcem” – tvrdi on.

Kaže da ne prihva bilo čije mišljenje da je problem uspostava rezervnog sastava policije u RS.

- OGLAS -

“Ne pravimo ga da bi razmišljali o ratu. Nama rat ne treba, nikome ne treba i niko ne radi na tome da sutra ponovo uvede ovu državu u rat. Naročito to ne treba našoj djeci i protiv sam razmišljanja da to pravimo u tom smjeru. Samo želimo da imamo dovoljan broj policajaca koji mogu da garantuju bezbjednost našim građanima, ali da spriječe nelegalne migracije koje su problem čitave Evrope, ali i BiH i bit će problem i sljedećih godina” – kazao je on i dodao da rezervni sastav policije može pomoći i građanima u slučaju elementaranih nepogoda.

Potvrdio je da će rezervni sastav policije u RS brojati 20 posto pripadnika od ukupnog broja redovnog sastava, što je slično definisano i u Srbiji i u Hrvatskoj.

To znači da bi u RS moglo da bude oko 1.000 pripadnika rezervnog sastava, koji, kaže, neće odmah u startu svi biti regrutovani, već njih 100-200, kako bi prošli obuku, dobili uniformu i bili plaćeni kada budu pozvani na izvršenje zadatka.

Potvrdio je i da će im naknada iznositi 80 posto prosjećne plaće u RS, zavisno koliko dana će biti angažovani.

Nakon što je Vlada utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, kojima se uspostavlja rezervni sastav policije, on je uvrštenu dnevni red Narodne skupštine, koja počinje trodnevno zasjedanje 16. aprila.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA