10 C
Sarajevo
19.04.2024

Petokraka nad Rijekom podijelila Hrvatsku

U sklopu programa “Rijeka – evropska prijestonica kulture”, na Riječki neboder biće postavljen “Spomenik crvenoj Rijeci – samoodbrambeni spomenik” autora Nemanje Cvijanovića, što je izazvalo bijes hrvatske desnice.

Riječ je o skulpturi-objektu od armiranog betona i željezne konstrukcije u obliku velike, odbačene i zaboravljene partizanske zvijezde petokrake.

“Staklo razbijeno u 2.800 krhotina uronjenih u lice petokrake preduhitiće očekivani vandalizam u kojem petokraka potencijalno stradava, istovremeno ukazujući na objekt koji trpi i mogućnost spomenika da se sam brani od opasnosti uništenja ili zaborava”, stoji u programskim materijalima koje prenosi portal “Riječanin”.

- OGLAS -

I datum postavljanja je simboličan – skulptura će na neboder biti postavljena 3. maja, na godišnjicu oslobođenja Rijeke. To je datum prema kojem je nazvano i riječko brodogradilište.

Autor spomenika Nemanja Cvijanović ističe da “2.800 krhotina stakla može da podsjeća i na 2.800 poginulih boraca u bici za Rijeku, iako je primarna simbolika spomenika izražena upravo kroz paradoks odbačenog, ali još opasnog antifašističkog, revolucionarnog nasljeđa”.

Predviđeno je da petokraka na vrhu nebodera ostane do 31. decembra.

Desni portali i mnogobrojni političari desnog političkog spektra traže od Vlade Hrvatske da spriječi postavljanje petokrake, pozivajući se na stavove Evropskog parlamenta, koji je izjednačio komunističke i fašističke simbole, označivši ih kao “totalitarne”.

Mediji su prenijeli i stavove iz Rijeke, ali i iz nekih krugova vlasti u Zagrebu da – ne treba cenzurisati umjetnike. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA