9 C
Sarajevo
24.04.2024

Conte: Vojna intervencija ne može biti rješenje u Libiji

Snage s istoka Libije pod komandom Khalife Haftara pokrenule su ofanzivu u cilju osvajanja prijestonice Tripolija, ali su trupe lojalne međunarodno priznatoj vladi premijera Fayeza al-Serraja do sada uspijevale da ih zadržavaju u napredovanju.

– Vojna opcija ne može biti rješenje – izjavio je Conte za dnevne novine Il Fatto Quotidiano u intervjuu objavljenom u subotu

Kazao je da bi se razgovori u kojima učestvuju sve strane u sukobu trebali organizirati u cilju prekida borbi, koje su prinudile najmanje 45.000 stanovnika Tripolija da napuste domove.

- OGLAS -

Italija, koja je značajan akter u naftnom sektoru nemirne sjevernoafričke zemlje, podržava al-Serrajovu vladu.

Conte je izjavio da bi svaka potencijalna vojna intervencija mogla prinuditi brojne Libijce da bježe preko Mediterana prema južnoj Evropi. Libija se trenutno koristi kao polazna tačka za migrante iz subsaharskih zemalja.

– Postoji ozbiljan rizik da bi mogla izbiti humanitarna kriza – kazao je.

Aktuelna italijanska vlada u više je navrata kritikovala intervenciju NATO-a iz 2011. koja je dovela do svrgavanja dugogodišnjeg libijskog čelnika Muammara Gaddafija, tvrdeći da je stvorila haos i nesigurnost u zemlji i da nije dionijela mir, prenosi Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA