15 C
Sarajevo
28.03.2024

Ekskluzivno: Pogledajte sadržaj prvog ANP-a za BiH

Za 20. avgust zakazane su dvije sjednice Predsjedništva BiH na kojima će raspravljati o slanju ANP-a u Brisel i imenovanju mandatara za sastav novog Vijeća ministara BiH, potvrdio je predsjedavajući Željko Komšić.
 

Kolektivni šef države zasijeda 15 dana nakon što su lideri vodećih političkih stranaka Bakir Izetbegović (SDA), Milorad Dodik (SNSD) i Dragan Čović potpisali sporazum o formiranju vlasti. Dokument sadrži 12 principa koji, kako je objašnjeno, treba da budu temelj za funkcionisanje vlasti u narednom mandatu.

Ipak, još uvijek nije sigurno hoće li se ANP naći pred članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine u utorak. Tvrdi ovo Dragoljub Reljić savjetnik za ustavna pitanja u Kabinetu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Kako je naveo, dokument koji nosi taj naziv dobio je jutros u 9.30 sati.

– Ja što sam dosad pogledao piše na njemu avgust 2018. godine, naslovna strana samo i vidim da je 165 strana gusto kucanih sa velikim brojem tabela. Ali, ne piše mi ko je poslao. To mi je poslao Sekretarijat, ne piše ko ga je poslao, ne piše da li je to ova Komisija za NATO integracioni proces, ne piše da li je to Vijeće ministara, ne piše da li ima bilo koje odluke uz to. Znate kako, ne može tek tako doći neka odluka na Predsjedništvo, ipak je ovo kolektivni šef države, ipak je ovo organ – kazao je Reljić.

- OGLAS -

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović ranije su se usaglasili kako neće podržati imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije, SNSD-ovog kadra, ukoliko ne bude odluke o upućivanju ANP-a. S druge strane, Milorad Dodik kategorično tvrdi da ovaj dokument neće put Brisela, kao i da nema puta u NATO.

Šta stoji u dokumentu

Vijesti.ba su u posjedu prvog Godišnjeg nacionalnog programa BiH, koji je izrađen za period septembar 2018 – septembar 2019. To je, ujedno, i jedina poznata verzija dokumenta.

“Polazeći od potrebe očuvanja trajnog mira, sigurnosti i stabilnog demokratskog i sveukupnog državnog razvoja, kao i uključivanja Bosne i Hercegovine (BiH) u savremene evropske, političke, ekonomske i sigurnosne integracione tokove, BiH je pristupanje euroatlantskim integracionim procesima utvrdila kao jedan od prioriteta vanjske politike. BiH je time potvrdila svoju posvećenost principima demokratskog uređenja, zaštite ljudskih prava, tržišne ekonomije i vladavine prava”, stoji u prvom Godišnjem nacionalnom programu BiH.  

Nadalje, dodaje se da je BiH, rukovodeći se ovim vanjsko-političkim prioritetom, započela proces prilagođavanja svog državno – pravnog sistema standardima evroatlanskih zemalja.

“BiH je svoje opredjeljenje za punopravno članstvo u NATO konkretizovala donošenjem Zakona o odbrani 2005. godine, gdje je navedeno da će sva zakonodavna tijela i izvršni organi vlasti BiH u okviru svojih ustavnih i zakonskih nadležnosti provesti potrebne aktivnosti za prijem BiH u članstvo u NATO”, naglašeno je u ANP-u.

Opširni dokument podijeljen je na pet poglavlja: Politička i ekonomska pitanja; Odbrambena i vojna pitanja; Pitanja resursa; Sigurnosna pitanja, te Pravna pitanja.

Na 165 stranica govori se, između ostalog, o odnosu BiH sa EU i NATO savezom, te susjednim državama, kao i međunarodnim političkim, finansijskim i pravnim institucijama, kao o ljudskim pravima, zaštiti manjina, borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, trgovine ljudima i ilegalnih migracija, te borbi protiv terorizma i nizu drugih sigurnosnih izazova.

Cijeli sadržaj prvog ANP-a pogledajte OVDJE.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA