5 C
Sarajevo
25.04.2024

Kako se Hrvatska bogati prodajom oružja po svijetu

Globalna trgovina oružjem raste svake godine, proizvođači nude sve kompleksnije i skuplje sisteme, države troše sve veće svote novca. Koliko tog globalnog kolača uzima Hrvatska. Prema svim procjenama, riječ je o relativno malom dijelu, ali je potrebno malo kontekstualizirati brojke.

Prema posljednjim podacima stranice World's Tom Exports, relativno opskurnog portala namijenjenog istraživačima, Hrvatska je u samom svjetskom vrhu po izvozu vojnog oružja kada se isključe artiljerijski proizvodi. Riječ je o 47,8 miliona dolara vrijednom izvozu samo u 2018. godini. Usporedbe radi, Japan izvozi 21,7 miliona vrijedno oružje, a neke druge zemlje i puno manje.

Japan smo uzeli za primjer zato što je pokazao daleko najveći skok u vrijednosti izvoza od 2014. godine, čak 4,450%, a Hrvatska “tek” 2.479%.

- OGLAS -

Sami portal ne govori o kojem točno oružju je riječ već samo citira suhoparne brojke. Postoji mogućnost da je riječ o proizvodima karlovačkog HS Produkta koji izvoze pištolje u SAD, a i pušku VHS2 su prodali Iraku.

VHS2 je standardizirano naoružanje po NATO-ovim standardima. Osim u oružanim snagama Hrvatske, u upotrebi je i u oružanim vladinim snagama Iraka. Prije dvije godine praktično za dlaku je VHS2 dobila natječaj za nabavku oružja vojske Francuske. Bila je riječ o poslu od 300 miliona eura za oko 100.000 pušaka. Već neko vrijeme ozbiljno se navodi mogućnost da pušku naruči i vojska Indije.

Sama kompanija, osnovana još 1990. kao IM-metal, proslavila se 1999. svojim poluautomatskim pištoljem HS2000.

To oružje u samo nekoliko godina postalo je svjetski hit; ušlo je u oružane snage BiH, Dominikanske Republike, Indonezije, Iraka, Makedonije, Malezije, Tajlanda, Tunisa i, najznačajnije, na američkom tržištu proslavio se kao jedan od najnagrađivanijih.

Slijedili su novi modeli iz iste serije; HS9, HS40, HS45 i HS357. Da bi potom, od 2006., HS Produkt lansirao model XDM, s nizom vrlo bitnih poboljšanja. I to je oružje itekako našlo svoje mjesto na svjetskim tržištima, posebno u SAD-u.

Ono po čemu je tvrtka iz Karlovca ipak najpoznatija, jurišna je puška VHS, preciznije, VHS1 koju proizvodi od 2005. godine, i to u dvije varijante; dugoj i kratkoj. Od 2013. proizvodi se i VHS2, poboljšana verzija, s mnoštvom dijelova smještenih u kundak, s mogučnošću montiranja bacača granata, optičkog nišana i mnogočega drugog, po čemu je to oružje u svojoj kategoriji jedno od najnaprednijih na svijetu.

Međutim, postoji mogućnost da je riječ i o malo tajnijoj prodaji oružja za potrebe rata u Siriji.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA