21.6 C
Sarajevo
16.04.2024

Burno na sjednici VSTV-a, oštre kritike na račun Tegeltije

Vanredna sjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH), sa samo jednom tačkom dnevnog reda posvećenoj aktuelnoj situaciji, počela je danas u Sarajevu sa zakašnjenjem od 20-tak minuta, usljed tehničkih problema. Neposredan povod za sazivanje vanredne sjednice jeste audiosnimak koji komprimitira aktuelnog predsjednika VSTV-a, a u vezi s navodnim imenovanjem, odnosno protežiranjem Sanje Čegar, sestre bivše članice Vijeća Milijane Buhe.

Obratila se Biljana Simeunović, članica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine iz Tužilaštva BiH.

“Mislim da ste se, predsjedniče, trebali izuzeti iz ove rasprave. Ovaj dnevni red treba da podrazumijeva i katastrofalne izvještaje o radu pravosuđa. Navodim gospođu Radovic koja je izabrana za glavnog tužioca Doboj a kasnije i za člana Vijeća. Treba se izvršiti provjera. U martu 2019. godine Vijeće je raspisalo konkurs za glavnog tužioca Bijeljina. Ja sam imala saznanja da je Tegeltija aktuelnom tužiocu obećao da će i nakon mandata ostati. I ostao je. Konkurs nije okončan. Ja sam u jednom dopisu od prošle godine tražila od članova Vijeća da preispitaju svoju savjest. Razmišljate li da doprinosite lošim karakteristikama koje nam građani daju. Nikada nisam dobila odgovor. Niti su zaustavljeni sporni postupci i imenovanja. Ja sam se prijavila na isti konkurs kao i gospođa Željka. Ali za moju prijavu nije radila tehnologija, a prijava gospođe Željke unesena je ručno. Spremna sam da podnesem ostavku ako to javnost traži”, navela je ona.

- OGLAS -

Poručila je da je jedan od portala pisao da uživa podršku obavještajnih struktura iz SDA kada se prijavljivala za člana Vijeća.

“Svako ko me poznaje zna da je to teška neistina. Sve je to rađeno da ne budem izabrana. Tada mi je ponudjeno da budem glavni tužilac u Bijeljini. To je nezakonita ponuda i to bi bilo gdje bio predmet visoke korupcije. U Tužilaštvu je formiran predmet, ali nikada me niko nije zvao. Predsjednik Vijeća u jednom od medijskih nastupa je izjavuo da je prije godinu dana informisan od rukovodioca OSA-e da postoji odmetnuti dio OSA-e koji radi protiv njega, snima, uhodi. Ja sam taj članak podnijela kao prijavu. A za vas ne znam da ste to uradili. Nekoliko puta ste u medijskim istupima rekli da niste pročitali izvještaj OSCe-a, a onda ste kritikovali OSCE. Smatram da je zbog novih izvještaja trebao predsjednik, ali i Vijeće pročitati izvještaj i sazvati vanrednu sjednicu, da analiziramo sindrom nekažnjivosti. Vi ste istupali lično, u svoje ime, narušavali svima nama integritet. Nakon audio snimka predsjednik Vijeća intenzivira nastupe, na Twitteru komentariše. U jednom nastupu ste naveli da postoji scenarij o vašoj diskreditaciji. Vi se poistovjećujete s Vijećem i pravosuđem i smatrate da pravosuđe ne može bez vas funkcionisati što je apsolutna zamjena teza. Dali ste neargumentovanu izjavu i da se osjećate nesigurno u Sarajevu i FBiH. Takva izjava neargumentovana je izazvala burne reakcije. Predsjednik Vijeća kao da ne zna da postoji moralna i profesionalna odgovornost. Stalno ste u nekim aferama. U jednom intervjuu ste naveli kako ste u kafani razgovarali s određenim ljudima o izboru kandidata. Zar se može u kafani o tome govoriti? Vi ste se u krivičnoj prijavi pozvali na napad na ustavni poredak. Vi se poistovjećujete s institucijom. Što niste, imajući u vidu sve ovo, a i vašu izjavu da ukoliko biste podnijeli ostavku, da bi došlo do nemira i podjela. Smatram vrlo neprimjerenom izjavom. Niko nije nezamjenjiv. Predlažem da odmah date ostavku. Ako ne podnesete, predlažem da VSTV danas smijeni Milana Tegeltiju jer svoje dužnosti ne obavljate na pravilan djelotvoran način. Štetite ugledu Vijeća i pravosuđa. Ukoliko ne podnesete ostavku ili Vijeće ne izglasa, ja sam spremna iz moralnih razloga podnijeti ostavku”, poručila je ona.

Nakon njego obraćanja, Tegeltija je uzeo riječ, međutim, Simeunović je napustila sjednicu.

“Gospođa Simeunović je ovdje pred vašim očima komentarisala prijavu koju sam podnio Tužilaštvu i cijenila s pravnog aspekta. to je apsolutno nedozvoljeno. Ona je upravo počinila disciplinski prekršaj”, naveo je Tegeltija.

Neko od članova Vijeća je zatražio da Tegeltija spusti ton.

Javio se sudija Vrhovnog suda FBiH i član VSTV-a Goran Nezirović koji je kazao da je siguran sam da nijedan sudija u Evropi, a posebno predsjednik jednog regulatornog pravosudnog tijela nije toliko bio izložen kritikama i napadima kao Tegeltija.

“Neke su bile neosnovane, a neke su bile najobičnije uvrede. Žalim što Vijeće nije pravilno reagovalo. Međutim, sigurno je da postoje vrlo ozbiljne opravdane kritike, o tome ću kasnije. Što se tiče audio sadržaja, velika je vjerovatnoća da je nezakonit. To neka nadležni istraže. Ali je izašao u javnost i dodatno narušio ugled institucije. Stvorio je kriznu situaciju, moramo je energično riješiti. Sporni snimak je samo element krizne situacije. Ona traje nekoliko godina. Dva puta smo imali sastanke s predstavnicima evropske mreže regulatora. Rekli su nam vi ste institucija u krizi, pogrešno razumijete princip odgovornosti. Pribeov izvještaj je rekao da je VSTV problem i brojni drugi izvještaji. I jučer je PIC poslao poruku da mijenjamo stanje. Pravosudni sistem nikada nije bio na nižem nivou”, kazao je Nezirović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA