11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Face ispratio stotine biciklista iz BiH, regije i svijeta na putu za Srebrenicu (FOTO)

Nekoliko stotina iz biciklista iz BiH, zemalja regije i svijeta krenulo je danas za Srebrenicu kako bi sutra prisustvovao posljednjem ispraćaju 33 žrtve genocida u Srebrenici. 

U pet etapa od Beča preko Wiener Neustadta, Monickirchena (Austrija), Murske Subote (Slovenija), Sombora (Hrvatska) do Bihaća, pa prema Sarajevu i Srebrenici učesnici će preći više od 500 kilometara. Najmlađi učesnik ima 12 godina, a najstariji 78 godina. Učesnici dolaze iz deset država. Svoju završnu etapu nastavljaju iz Sarajeva prema Srebrenici jutros, a planirano je da do cilja stignu u večernjim satima, te klanjaju dženazu žrtvama genocida 11. jula u Srebrenici.

Face TV / 

– Put je naporan i dug, ali iz godine u godinu svi učesnici su spremniji, profesionalno pristupaju maratonu, a tokom godine se i pripremaju za njega. Naš je cilj da ovim biciklističkim maratonom na jedan sportski način zajedno odamo počast svim žrtvama Bosne i Hercegovine sa naglaskom na Srebrenicu – kazao je predsjednik kluba ekstremnih sportova “Limit” Ermin Lipović.

- OGLAS -

Poruka pod kojim se održava maraton je “Da se ne zaboravi i ne ponovi”.

Face TV je snimao bicikliste i razgovarao s njima, a njihove priče su veoma emotivne i ulijevaju nadu u istinsko očuvanje sjećanja na genocid u Srebrenici, kao i vjeru u bolju budućnost. 

Detaljnije gledajte večeras u Vjestniku od 18:45. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA