17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Gudeljević ohrabrila Donorsku mrežu u BiH za dalji rad

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine posjetili su danas predstavnici Donorske mreže u BiH, koji su resornoj ministrici Ankici Gudeljević prezentirali brojne probleme pacijenata u BiH koji trebaju transplantaciju organa. Činjenica da u protekloj godini nije bilo niti jedne transplantacije u BiH oduzima svaku nadu pacijentima. 

Iako već godinama traje javna kampanja za osnaživanje donorske mreže u BiH nisu napravljeni bitni pomaci koji bi olakšali  život pacijentima i ubrzali njihov put ka novom životu. Za razliku od susjedne Hrvatske koja je jedna od vodećih zemalja u transplantaciji u BiH usprkos ljudstvu koje ima kapacitete da izvodi transplantacije, prostoru i opremi, BiH ima iznimno mali broj godišnjih transplantacija, navodi se u saopćenju.

Ministrica Gudeljević je uputila riječi ohrabrenja predstavnicima Donorske mreže i obećala da će poduzeti sve što je u nadležnosti Ministarstva kako bi ojačala njihovu vidljivost i pomogla dizanju svijesti o ulozi i značaju donorstva.

- OGLAS -

Izrazila je spremnost da Ministarstvo kontaktira i Španski transplantacioni institut koji je ujedno  obavio i prvu obuku bh. stručnjaka za takozvani „španski model transplantacije“ i dodala da će web stranica Ministarstva biti uvijek otvorena za  materijale koji se odnose na donorstvo kako bi i na taj način doprinijeli jačanju svijesti o značaju donorstva, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA