12.7 C
Sarajevo
24.04.2024

Timošenko optužila Porošenka za namještanje izbora

Ankete javnosti ukazivale su da je Julija Timošenko, bivša premijerka koja je dvije decenije jedna od ključnih ličnosti ukrajinske politike, vodila u izbornoj utrci do samo nekoliko mjeseci uoči nedjeljnih izbora.

Nakon prebrojavanja skoro 99 posto glasačkih listića, komičar Volodimir Zelenskij osvojio je prvo mjesto s 30 posto glasova. Predsjednik Petro Porošenko drugi je s nešto manje od 16 posto glasova, dok je Timošenko osvojila 13 posto glasova.

To znači da će novi ukrajinski predsjednik biti izabran u drugom krugu između Zelenskija i Porošenka 21. aprila.

- OGLAS -

Priznajući poraz, Timošenko je iznijela navode da je Porošenko manipulirao glasanjem.

– On ne bi trebao biti u drugom krugu. Došao je tu varanjem – kazala je.

Timošenko nije konkretizirala kakva se vrsta izborne manipulacije desila, iako je optuživala Porošenka u danima uoči glasanja da je kupovao glasove.

Predsjednik je odgovorio prošle sedmice obećavajući demokratske izbore, i rekavši da Ukrajina ima puno povjerenje u stav posmatrača prema izbornim procesu.

Timošenko je izjavila da neće zakonski osporiti izborne rezultate jer smatra da Porošenko kontrolira sudove. Kazala je da će se ona i njena stranka sada usmjeriti na parlamentarne izbore na jesen, koji bi joj mogli omogućiti položaj u novoj vladi.

– Prilika koju smo izgubili u prvom krug predsjedničkih izbora samo je jedna šansa. Još imamo priliku da donesemo dramatične promjene, provedemo novi kurs, a ona će biti na parlamentarnim izborima – kazala je Timošenko, prenosi Associated Press.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA