20 C
Sarajevo
29.03.2024

Na Kosovu treći slučaj korona virusa

Ministar je pozvao građane Kosova da poštivaju i ispunjavaju sve preporuke institucija Kosova kako bi sačuvali svoje zdravlje.

U petak je objavljeno da su od koronavirusa oboljeli 20-godišnja djevojka, porijeklom iz Italije koja je radila kao humanitarni radnik u općini Klina i 77-godišnjak iz sela Stubla, u općini Vitina.

Vlada Kosova je potom na hitnoj sjednici odlučila zatvoriti granične prijelaze za sve koji ulaze na Kosovo, osim za državljane Kosova koji dolaze iz inozemstva.

- OGLAS -

Građani Kosova koji budu ulazili na Kosovo bit će kontrolirani i upućeni u samoizolaciju od 14 dana. Vlada je odlučila blokirati i sve ulaske i izlaske iz općina Klina i Vitina i istovremeno zabranila međugradski i organizirani međunarodni promet, a od 16. ožujka obustavljaju se i sve linije zračnog prometa prema i s Kosova, osim vojnih i medicinskih letova.

Odlučeno je i da svi ugostiteljski objekti i tržnice budu privremeno zatvoreni te je zatraženo da se većina poslova narednih dana u institucijama, javnim i privatnim kompanijama i organizacijama, obavlja od kuće, što ne važi za zdravstvene i radnike u oblasti sigurnosti.

Bit će zatvoreni i tržni centri i drugi prodajni objekti, osim objekata gdje se prodaju hrana i ljekovi, a otkazane su i sve sportske i kulturne aktivnosti.

Premijer Kosova Albin Kurti pozvao je građane Kosova da ne podliježu panici i da se pridržavaju odluka, upustava i zahtjeva nadležnih institucija, prenosi RTCG.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA