12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Biden i Sanders sučeljavaju se u nedjelju pred praznim gledalištem

Biden vodi pred Sandersom u utrci za predsjedničku nominaciju nakon što je glasalo 26 američkih saveznih država i teritorija. Iduće četiri savezne države koje biraju su Arizona (67), Florida (291), Illinois (155) i Ohio (136 delegata), idući utorak.

Biden bi mogao iskoristiti debatu u nedjelju kako bi pokušao naći zajednički jezik sa Sandersom koji se predstavlja kao demokratski socijalist, što bi moglo smiriti razdor u Demokratskoj stranci između umjerenih i progresivnih glasača, tvrde njeni članovi.

Pobjednik demokratskih predizbora suprotstavit će se Trumpu 3. novembra

- OGLAS -

“Debata u nedjelju mogla bi biti važan korak prema ozdravljenju i jačanju stranke”, ističe Hari Sevugan, donedavni pomoćnik kandidata Petea Buttigiega koji je nakon odustajanja od utrke stao uz Bidena. 

“Odmjerena, učtiva rasprava mogla bi mnogo doprinijeti”. 

Pobjednik demokratskih predizbora suprotstavit će se Trumpu na izborima 3. studenog. 

Biden nije sklon sukobu s kolegama demokratima. Pitanje ostaje kakav stav će zauzeti Sanders, senator iz Vermonta, koji zasad ne napada Bidena i o njemu govori kao “svom prijatelju Joeu”, naglašavajući samo razlike u njihovim idejama i političkoj prošlosti. Na raspravi u nedjelju mogao bi pokušati istaknuti kontrast između njih dvojice. 

Rasprava se održati pred praznim auditorijem zbog straha od zaraze

Neki demokrati tvrde kako su sukobi između Sandersa i njegove rivalke Hillary Clinton 2016. odigrali veliku ulogu u njezinom porazu protiv Trumpa.

Nakon što je prošli utorak izgubio od Bidena u ključnom Michiganu, Sanders je natuknuo da ne želi osobno napadati Bidena te da mu je cilj primorati ga da se osvrne na pitanja poput univerzalnog zdravstvenog osiguranja, cijene studiranja, klimatskih promjena i siromaštva. 

Debatu će zasigurno obilježiti i tema koronavirusa. Rasprava je premještena iz Washingtona u Arizonu, te će se održati pred praznim auditorijem zbog straha od zaraze.

Za Bidena će izazov biti u tome da uspije stati uz Sandersove ideje bez da se svrsta uz prijedloge njegovih mjera. 

Dijele zajedničke ciljeve

Biden može reći da “iako dijele zajedničke ciljeve, razlikuju se oko recepta”, tvrdi Sevugan. 

Bidenova kampanja pod pritiskom je saveznika Sandersa i senatorice Elizabeth Warren, još jedne bivše predsjedničke kandidatkinje, da zagovara mjere popularne kod progresivaca, poput poreza na bogate, na nekretnine i povećanja minimalne plaće. 

Biden je ranije ovaj tjedan hvalio Sandersovu strast i obećao da će provesti “odvažnu, progresivnu viziju za američki narod”. No, njegova kampanja tek treba pokazati koliko je spreman preuzeti ideje senatora iz Vermonta.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA