12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Tegeltija: Da nam je pravni sistem OK, ne bi nam Pribe dolazio. Nisam Dodikov!

Gost večerašnjeg Face to Face je bio Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a.

– Razlog tome da mi je stavljena etiketa da sam ja Dodikov čovjek, sastoji se u činjenici da je sve u ovoj zemlji ispolitizirano. Na početku se borio sa takvim glasinama, ali sada više ne, jer ne vrijedi.
Kako da objasnim, kontriram argumentima koji ne postoje?

Tegeltija je prokomentarisao krivičnu prijavu koja je podnesena protiv njega.

- OGLAS -

– Krivična disciplinska optužnica postoji. Anonimna prijava. Prijava je bila da sam dio organizovane kriminalne grupe pa za kriminal itd. Vijest koju je objavio portal Žurnal da je grupa tužilaca tužila Tegeltiju za organizovani kriminal, nije istina. Nije grupa tužilaca nego je anonimna dojava. Ne znam ko je, jer da su htjeli da se identifikuju napisali bi ime I prezime. S druge strane, novinari Žurnala nisu nikada tražili mišljenje druge strane.

Sa Miloradom Dodikom se nije nikada sastao.

– Ja sa Dodikom nemam nikakav lični odnos. Niti prije. Nisam imao sa njim nikada nikakav sastanak I žao mi je što nisam imao. To ne bi bio grijeh. Sjećam se jedne prilike samo gdje sam sreo Dodika u Banja Luci I slučajno smo se tada sreli. I nismo ni tada ništa razmijenili osim komentarisanja otvorenja nove zgrade.

Tegeltija je istaknuo da postoji pogrešna percepcija da on I VSTV mogu sve uraditi.

– Ja ne mogu da hapsim. Pogrešna je percepcija da mi možmo nekoga uhapsiti, predsjednika države ili sl. Ovu državu može napraviti I popraviti samo pravosudni sistem. Sve što ste me pitali večeras zasniva se na pogrešnim činjenicama. VSTV ne može sve. Tužilaštva I sudovi ne mogu da urede sve oblasti I stanja u zemlji.

Prokomentarisao je I rad tužilaca.

– Morate da znate sudije I tužioci imaju doživotni mandat. Da bi bili smijenjeni moraju da imaju disciplinski prekršaj. I to kakav prekršaj da bi mogli biti razriješeni. Razriješiti sudiju niti je lako niti jednostavno. Sudije su zaštićene svojim doživotnim mandatima.

Tegeltija će imati sastanak u srijedu sa Reinhardom Priebeom.

– Meni nije uopšte dramatično što je Johannes Hahn najavio dolazak Priebea. Zašto bi mi bilo? Meni nije neprijatno što on dolazi. Drago mi je što dolaze eksperti, jer je ta pomoć korisna. Mi već sada u VSTV-u imamo višeg pravnog savjetnika ispred EK koji je usko povezan sa Briselom. U zadnje dvije godine smo radili na tome da se što više izmijeni stvari u VSTV-u. Ono što se dešava u VSTV-u je usko vezano za EK. Saradnja sa EK nama uopšte nije novo. Priebea tek treba da upoznam. Ne znam koliko će ostati.

Sastanak Johannesa Hahna, Muriza Memića I Suzane Radanović?

– Ja ne znam šta su razgovarali Hahn, Memić I Suzana. Ono što ja znam da se Evroposka komisija neće involvirati u te pojedinačne predmete. To mi je logično. Ne vidim način na koji bi se to moglo raditi. Ali vidjet ćemo nakon tog sastanka šta će biti. EK je ozbiljan mehanizam. EK I cijeli taj mehanizam šalje jednog čovjeka da provjeri sve to.

Slučaj Dragičević I Memić…

– Senad: ”Ko je ubio Davida?”
Telegeltija: ”Otkud ja to znam.”
Senad: ”Ko je ubio Dženana?”
Telegeltija: ”Otkud ja to znam.”

“Postavljate mi pitanja koja se ne smiju postavljati. Mene kao građanina I kao predsjednika VSTV-a zanima da se dođe do kraja tih slučaja. Ali Vi mene pitate nešto što izlazi iz okvira onoga što ja mogu I smije da znam. Pitao sam Banja Luku za istragu slučaja Dragičevića. Oni su mi rekli da su u fazi istrage, čeka se epilog nekih vještačenja. Mene činjenično stanje predmeta me ne interesuje niti me smije interesovati, ali kao čovjeka I građana me interesuje”, rekao je Tegeltija. 

Nakon svih optužbi I primjedbi na rad Dalide Burzić, Tegeltija ju je opet imenovao na poziciju sudinice Suda BiH. VSTV se slabo bavi mitom I korupcijom.

– Imali smo samo jednu tužbu protiv Dalide Burzić, koja je odbijena. Mi nismo zadovoljni sa radom tužilaštva oko korupcije. Vidjet ćemo šta će to biti. Sistemske mjere moraju dovesti do poboljšanja
kada govorimo o medijskim aferama I nije sve to kriminal. Da bi tužilac podigao optužnicu mora da ima dokaze. Ne ide to baš tako lako. Pitanje zašto je pozvan Avdo Avdič na saslušanje, a niko se ne zove kada se objavi neka informacija o aferi o mitu I korupciji – to je pitanje za glavnog tužioca.

Slobodan Vasković ga je nazvao vođom klana, šefom pravosudne zločinačke organizacije u BiH.

– Ne želim komentarisati Vaskovića. Sve što je napisao su čiste špekulacije. Nema nijedan dokaz za to. Nije mi jasno kako sam ja vođa klana nečinjenjem.

Spremni ste da ste Vas, na kraju, okrive za ubistva?

– Ja ne mogu da tvrdim da je neko nešto uradio dok to nije dokazano. Ja sam dužan da branim zakonitosti. Moja pozicija nije komotna. Ja nemam moć! Meni kad je došao Memić I advokat na sastanak, ja sam I tada I njima rekao da nađu odredbu u zakonu koja meni nalaže da nešto uradim. Ako nađu, ja ću uraditi. Ja moram braniti sve što je propisano zakonom. Moja pozicija nije uopšte komotna, stavljena je u jasne okvire. Mi, iz VSTV-a imamo čak I zabranu za miješanje u mnoge stvari koje nam građani stavljaju na odgovornost.

Hoćete li ostati zapamćeni kao svoj čovjek ili ”nečiji čovjek”?

– Historija će o svemu dati svoj sud. I mediji. Prirodno je da ljudi koji me ne poznaju kreiraju sliku iz medija, a kako ni oni nisu nezavisni, ne mogu ja mnogo utjecati na sliku koju kreiraju o meni.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA