-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

NB, NiP, ASDA i PDA podržat će izbor predsjedavajućeg Zastupničkog doma iz SDP-a

Mogućnost izbora predsjedavajućeg su ranije najavili i predstavnici SDP-a, DF-a, Naše stranke i SBB-a. Tako će uz podršku 12 poslanika koliko imaju četiri stranke Bloka političkog centra, ukupan broj poslanika koji će sutra podnijeti zahtjev za izbor predsjedavajućeg biti 52 poslanika, sto je dovoljno za izbor.

 

Ovo je za Klix.ba potvrdio Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka, koji je istakao da ove stranke zajedno učestvuju kao blok u pregovorima za implementaciju vlasti i da će sa 12 poslanika, koliko imaju u Parlamentu FBiH, podržati izbor privremenog predsjedavajućeg kojega će predložiti stranka iz drugog, lijevog i građanskog bloka sa najviše mandata, a to je u ovom slučaju SDP.

- OGLAS -

 

Također, istakao je Šepić, ove četiri stranke zajedno kao blok učestvuju i u formiranju vlasti na kantonalnim nivoima, gdje su razgovori u završnoj fazi.

 

Prema zajedničkoj izjavi koju su potpisali lideri ovih stranaka, a što je umnogome olakšalo postizanje dogovora i implementaciju vlasti, na kantonalnim nivoima imaju zajedničke kandidate za rukovodstva skupština, klubove naroda i delegate u Domu naroda Parlamenta FBiH, a procese po kantonima predvodi jedna od četiri stranke iz Bloka političkog centra koja ima najveći broj glasova u tom kantonu.

 

Na nivou FBiH i BiH također će nastupiti zajedno i ukoliko budu u vlasti. Prema zajedničkom opredjeljenju i izjavi, stranka sa najviše glasova na tom nivou će imati pravo prvog izbora. To je na nivou BiH – Nezavisni blok, a na na nivou Federacije BiH Pokret demokratske akcije PDA.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA