20 C
Sarajevo
29.03.2024

Predstavnica UNICEF-a u BiH Geeta Narayan danas u Bihaću i Cazinu (VIDEO)

Delegacija UNICEF-a u Bosni i Hercegovini danas je posjetila škole na području Bihaća i Cazina u kojima djeca iz migrantskih i izbjegličkih porodica pohađaju nastavu, zatim prihvatne kampove u kojima borave ranjive kategorije ove populacije, te održala radni sastanak s premijerom Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafom Ružnićem.

-Prvi zaključak s današnjeg sastanka s kantonalnim premijerom jeste značaj i važnost nastavka saradnje i međusobne podrške između nas i kantonalnih vlasti. Drugi jednako važan zaključak je da dok pružamo pomoć djeci iz migrantskih i izbjegličkih porodica, itekako vodimo računa i o potpori institucijama u ovom kantonu. Tu prije svega mislim na škole, konkretno sistemu obrazovanja, centrima za socijalni rad i zdravstvenim ustanovama kako bi i lokalna zajednica imala koristi od svega toga. Znači fokusiramo se na pomoć toj djeci, međutim ne zaboravljamo lokalno stanovništvo – rekla je predstavnica UNICEF-a u BiH Geeta Narayan.

Premijer USK-a Mustafa Ružnić također je naglasio uspješnu dosadašnju saradnju s UNICEF-om u BiH, ali i ovaj put zatražio podršku u nastojanju da se nadležne državne institucije uključe u rješavanje situacije s migrantima i izbjeglicama u ovom kantonu.

- OGLAS -

-Moramo insistirati na maksimalnom angažmanu države, kako bismo situaciju u potpunosti kontrolisali. Što se tiče saradnje s UNICEF-om, ona je zaista na zavidnom nivou. Zajedno smo dosada uspjeli sačuvati dostojanstvo migrantskih i izbjegličkih porodica s djecom, ali i lokalnog stanovništva – dodao je kantonalni premijer Ružnić.

Predstavnici delegacije UNICEF-a u BiH posebno su istakli zadovoljstvo trenutnom situacijom i brigom o djeci kao najranjivijoj kategoriji migrantske i izbjegličke populacije na području Unsko-sanskog kantona, naročito kada su u pitanju uključivanje u obrazovni proces i zdravstvena pomoć.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA