12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Odjel za komunikacije EU u BiH: Paketom obuhvaćeni svi rizici uvođenja 5G mreže

“Peta generacija telekomunikacijskih tehnologija (5G) trebala bi podržati digitalizaciju ekonomskih i društvenih aktivnosti širom svijeta. Evropska komisija snažno podržava međunarodnu saradnju usmjerenu ka globalnoj operativnoj kompatibilnosti kroz standardizaciju i usklađivanje pojasa”, kazali su za N1 iz Odjela za komunikacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Na pitanje koji je stav EU u vezi s uvođenjem 5G mreže o vode li razgovori sa bh. vlastima o tome – poručili su:

“U januaru 2020. godine, Komisija je podržala dogovor država članica EU o zajedničkom paketu instrumenata za smanjenje sigurnosnih rizika povezanih s uvođenjem 5G. Paketom su obuhvaćeni svi rizici utvrđeni u usklađenoj procjeni rizika na nivou EU, uključujući rizike povezane s netehničkim faktorima, poput rizika uplitanja država van EU ili aktera sa podrškom trećih zemalja u lancu opskrbe tehnologijom 5G”, saopćeno je za N1. 

- OGLAS -

Širom svijeta razvio se pokret protiv 5G mreže, zbog navoda o štetnosti po zdravlje ljudi, a čak se i ta tehnologija dovodila u vezu sa širenjem koronavirusa.

Struka je takve tvrdnje odbacila.

Ipak, iz Minstarstva komunikacija BiH smatraju kako će uvoeđenje 5G mreže prethoditi ozbiljna stručna analiza utjecaja na okoliš, kako bi se otklonili strah i nedoumice stanovništva.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA