12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Hapšenje Davora Dragičevića: Policija razbija protest, Davidova majka ponovo među građanima! (UŽIVO)

16:10

Građani su krenuli u šetnju, praveći krug oko Muzeja savremene umjetnosti RS. Među njima je i Davidova majka Suzana.

16:08 

- OGLAS -

Građani koji su protestovali na Trgu Krajine su napravili krug oko Muzeja savremene umjetnosti, a potom su se vratili na Trg Krajine i to kroz park Petar Kočić. Među okupljenima je i Davidova majka Suzana Radanović.

15.39

Trenutno na Trg Krajine dolazi još specijalaca. Građani prelaze na Trg Petar Kočić, koji se nalazi prekoputa.

Dragičević: Nek me uhapse ako lažem. Ubili su mi dijete! Neće biti izbora

15.29

Pripadnici MUP-a RS ponovo su počeli gurati pripadnike grupe “Pravda za Davida”. Pozvali su ih da radi svoje sigurnosti napuste ovo mjesto, ali oni odbijaju napustiti Trg Krajine. Ponovo se čuju i topovski udari i petarde. Građani govore policajcima da skinu svoje maske i da im se pridruže te da ne idu protiv svog naroda.

14.50

Stiže još “kornjača”

Na Trg stiže još “kornjača” pod punom opremom za razbijanje protesta.

14.45 

“Sramota”

Stanivuković se obraća okupljenima i govori da će ostati na Trgu. Poručuje policiji da ih treba biti sramota.

14.44 

Građani udaljeni

Nakon što su od improvizovanog srca policajci odgurali građane stanje se malo smirilo.

14.41

Policija koristi palice

Policija je počela sa razbijenjem protesta. Ima više povrijeđenih u neredu, u kojem su policajci koristili palice.

14.36

Stanivuković “preuzima” dnevne proteste

Draško je rekao građanima da će na sebe preuzeti održavanje dnevnih protesta “sve dok ne dođe Davor”. Poručuje da svi dođu večeras u 18 sati na trg.

14:04 

Nakon što je komunalna policija uklonila predmete koju su se nalazili na Trgu Krajine, odnosno simbole grupe “Pravda za Davida”, građani su pronašli novu lokaciju za okupljanje na kojoj su, za početak, iscrtali veliko srce.

13:41

Komunalna policija je počela uklanjati predmete koji se nalaze na Trgu Krajine, među kojima su fotografije Davida Dragičevića, pesnica i srce koji su simbol grupe “Pravda za Davida.

13:38

Suzana Radanović, majka Davida Dragičevića, puštena je na slobodu. Na Facebook stranici “Pravda za Davida” Radanović je napisala da joj policija ne dozvoljava da uđe u kuću. Radanović je privedena u prostorije PU Banja Luka nakon naguravanja jednog muškarca i policije na Trgu Krajine.

13:35

Policija je nakon kratkog zadržavanja pustila na slobodu Vojina Mijatovića iz SDP-a. On je bio priveden jer je intervenisao kada je policija privodila Branislavla Borenovića i Draška Stanivukovića.

13:18

Dok je policija sve blokirala i napravila živi zid oko Trga Krajine i Davidovog spomenika, građani su upalili svijeće.

13:06

12.59

Pojedini građani prilaze policajcima i pričaju im svoje probleme, te ih ispituju zašto tu stoje za platu od 900 maraka, umjesto da stanu uz narod .

12.55

Kako je saopćeno, Davoru Dragičeviću prilikom hapšenja ipak nije slomljena ruka.

– Pacijent D.D. (1969) žalio se na bolove u desnoj ruci i desnoj nozi, nakon čega je pregledan, te je upućen na radiološku dijagnostiku. Rentgen dijagnostika desnog ramena, kompletne desne ruke, desnog kuka i desnog koljena ne pokazuje znakove svježih traumatskih promjena, odnosno rtg nalaz je uredan. Stoga, pacijent nije hospitalizovan u UKC RS – saopćno je iz bolnice.

12:38

12:36

Hapšenje je uslijedilo nakon što je Stanivuković pozvao građane da u 18 sati u što većem broju dođu na Trg Krajine i pruže podršku Davoru Dragičeviću, Suzani Radanović i ostalim osobama koje su danas uhapšene. 

Stanivuković je nakon toga presjekao žutu traku kojom je policija ogradila mjesto na kojem građani odaju počast stradalom Davidu Dragičeviću. 

Nekoliko trenutaka nakon toga policija je s Trga Krajine odvela i Draška Stanivukovića i Borislava Borenovića, a okupljeni građani su negodovali. 

12:33

Prema nezvaničnim informacijama, uhapšen je i Vojin Mijatović, potpredsjednik glavnog odbora SDP-a

12:28

 

12:24

Kako nezvanično saznajemo policija je najavila uklanjanje Davidovog srca sa Trga Krajine! 

12:15

Na trg su došla i dvojica komunalnih policajaca koji su okačili upozorenje na Davidov spomenik. Za sada nije poznato o kakvom upozorenju se radi.

11:52

Tokom privođenja mladića umiješali su se građani, usljed čega je nastala velika gužva. U parku “Petar Kočić” građani su se fizički obračunali s policijom te “iščupali” mladića iz ruku policije. Kako javljaju reporteri ”Avaza”, okupljeni su šutali policajce te tako oslobodili mladića.

11:48

Kako saznajemo, na trgu je upravo uhapšen još jedan muškarac čiji identitet za sada nije poznat. Dok je policija hapsila mladića, narod je skandirao “Ubice, ubice”!

11:45

Osim roditelja Davida Dragičevića, na Trgu Krajine danas su uhapšeni i članovi grupe “Pravda za Davida” Željko Dabić, Njegoš Tomić, Ozren Perduv i Sofija Grmuša.

11:36

Kako javlja reporter Avaza sa lica mjesta, na Trgu Krajine pokidane su žute trake postavljene oko srca koje je postavljeno za Davida. Ovaj čin je izazvao oduševljenje među okupljenima, koji su prvo aplaudirali, a potom skandirali “Svi na ulice, nek padnu ubice”…

11:23

Advokat Dragan Tolimir potvrdio je informaciju da je Davoru Dragičeviću povrijeđena ruka.

– Davoru je najvjerovatnije slomljena ruka – kazao je Tolimir za BN televiziju. Također je dodao i da se Dragičević trenutno nalazi na Univerzitetskom kliničkom centru RS.

 11:00

U Banjoj Luci je, osim roditelja Davida Dragičevića, uhapšen i Adam Šukalo, bivši zastupnik u NSRS.

– Kakva bahatost, priveli su na informativni razgovor Adama Šukala samo zato što smo došli pred PU Banja Luka da tražimo informaciju o privođenjima.

Njihov odgovor je bio zapanjujući, njega ćemo privesti, vas nećemo – napisao je Borenović na Twitteru.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA