5 C
Sarajevo
25.04.2024

Centralna banka BiH želi kontrole za suzbijanje pranja novca, RS protiv

Iz Vlade entita Republike Srpske tvrde da je riječ o još jednom pokušaju prenosa nadležnosti i da sve kontrolne mehanizme koje Centralna banka želi da preuzme, zapravo posjeduju institucije RS i FBiH.

Ministarka finansija RS Zora Vidović rekla je, gostujući u emisiji Dnevnik plus RTRS-a, da su sa nivoa BiH skoro pa konstatni zahtjevi za prenosom nadležnosti.

– Mi smo uvijek jako oprezni i očekujemo takve pokušaje. Prije nekoliko dana dobili smo pismo od Centralne banke da žele da naprave registar računa fizičkih lica. Mi smo im odgovorili da Republika Srpske to u svom zakonu već ima i da ćemo mi to uraditi – pojasnila je Vidović.

- OGLAS -

Ona ističe da je u ovom slučaju u pitanju presedan.

” Centralna banka je donijela odluku da vrši kontrolu platnog prometa bez da je obavijestila bilo koji organ RS-a, iako je kontrola platnog prometa u potpunosti u nadležnosti entiteta” – rekla je Vidović.

Ona je istakla da je za žaljenje što srpski predsavnici u Centralnoj banci BiH nisu obavijestili institucije Republike Srpske da se priprema takva odluka.

” Odluka Centralne banke je potpuno neustavna i nezakonita” – kategorična je Vidović.
Istakla je da ova odluka nije primjenjiva u praksi i da Ministarstvo finansija nema namjeru da je primjenjuje.

– Mi ćemo se boriti svim sredstvima da ta nadležnost ostane u Republici Srpskoj, kao i u FBiH, jer to su nadležnosti entiteta. Nećemo dozvoliti da se ta nadležnost prenese, a posebno jer nema nikakav legalitet – dodala je Vidović za RTRS.

Poručila je da su institucije Srpske spremne da idu i na sud sa ovim svim činjenicama.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA