12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Njemačka povećava prisustvo policije nakon rasističkog napada u Hanauu

 
 

Rasistički terorista identifikovan kao 43-godišnji Tobias Rathjen izveo je u srijedu uvečer oružani napad na dva ugostiteljska objekta u Hanauu i ubio devet osoba. Kasnije je pronađen mrtav, zajedno s majkom, u svom stanu. Napadač je bio registrovani lovac, a ostavio je pismo i videoporuku.

Seehofer je izjavio da su se državni zvaničnici za sigurnost i sigurnosne agencije s kojima je konsultovao u četvrtak složili da povećaju prisustvo policije u zemlji. Kazao je i da će biti više nadzora nad “osjetljivim lokacijama“, što uključuje džamije, kao i veliko prisustvo policije na željezničkim stanicama, aerodromima i granicama.

Napad se dogodio u trenutku sve veće zabrinutosti zbog krajnje desničarskog ekstremizma očitovanog u ranijim napadima i porasta antimigrantske stranke Alternativa za Njemačku (AfD).

- OGLAS -

U njemačkom gradu Hanauu u četvrtak uvečer održana je komemoracija za stradale u rasističkom terorističkom napadu u Njemačkoj. Njemački predsjednik Franck-Walter Steinmeier otkazao je dnevni program u kabinetu i u pratnji supruge Elke Bundenberger prisustvovao komemoraciji. Na sličnim skupovima u više od 50 njemačkih gradova u četvrtak se okupilo na hiljade ljudi.

Pojedini ogranci Alternative za Njemačku već su bili pod budnim nadzorom njemačke obavještajne agencije. Međutim, stranka čvrsto odbacuje svaku odgovornost za napade krajnjih desničara.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA