7.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Trump će u utorak objaviti sadržaj bliskoistočnog mirovnog plana, bez podrške Palestinaca

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump u ponedjeljak je izjavio kako će u utorak otkriti dugo očekivani bliskoistočni mirovni plan, kojeg naziva sporazumom stoljeća, a koji se odnosi na okončanje palestinsko-izraelskog sukoba, javlja Anadolu Agency (AA).

”To je veoma veliki plan, bit će prijedlog sporazuma između Izraela i Palestinaca”, rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući gdje je ugostio premijera Izraela Benjamina Netanyahua.

Prema njegovim riječima, imaju podršku premijera, drugih strana, a smatraju i da imaju podršku Palestinaca.

- OGLAS -

Trump bi se kasno u ponedjeljak trebao sastati i s liderom opozicije Bennyjem Gantzem.

Palestinski zvaničnici odbijaju plan, a jedan od njih navodi kako je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas odbio Trumpov zahtjev da razgovaraju telefonom prije nego što plan bude otkriven.

Trumpov “sporazum stoljeća” o rješavanju bliskoistočne krize do sada nije predstavljen javnosti, a neki mediji su pisali kako sadrži brojne odredbe koje idu na štetu Palestinaca, uključujući očuvanje ilegalnih jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i predavanje Jerusalema u cijelosti pod kontrolu Izraela. Isti izvori tvrde da plan uopće ne tretira pravo na povratak protjeranih blizu šest miliona Palestinaca. 

Palestinski premijer Mohammad Shtayyeh izjavio je da je najavljeni bliskoistočni mirovni plan američkog predsjednika Donalda Trumpa ustvari plan kojim Trump i izraelski premijer Benjamin Netanyahu žele sačuvati vlastite političke karijere.

“Takozvani sporazum stoljeća je plan kojim se Trump želi spasiti od opoziva, a Netanyahu od zatvora zbog korupcije. Nije to nikakav mirovni plan za Bliski istok, već plan spasa za Trumpa i Netanyahua“, poručio je šef palestinske vlade Shtayyeh.

Ukazujući na period kada američki predsjednik želi objaviti sadržaj plana za rješenje bliskoistočne krize, Shtayyeh je kazao da je jasno da Trump i Netanyahu žele zadovoljiti sve izraelske zahtjeve i ovjekovječiti okupaciju palestinske zemlje.

“Palestina nikada neće prihvatiti takav plan. Pozivamo arapske zemlje da ne budu zloupotrijebljene u tom planu i da štite Palestinu. Američki plan je oprečan naporima koje u mirovnom procesu ulažu arapske, evropske i druge zemlje“, poručio je Shrayyeh.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA