12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Nastavak podrške radu Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine

Sredstva su namjenjena za sufinansiranje rada ove institucije kulture. Ovaj akt predstavlja nastavak finansijske podrške jednoj od sedam institucija kulture od značaja za državu BiH. Navedena finansijska sredstva su obezbijeđena zahvaljujući dobroj saradnji Vijeća ministara BiH, Vlade Federacije BiH i Općine Centar Sarajevo.

-Mi smo veoma zainteresirani kao lokalna zajednica da muzej funkcionira i služi građanima i našim turistima. U perspektivi ćemo, kao i do sada, nastaviti pomagati da ova institucija kulture prevaziđe poteškoće u funkcionisanju. Već sutra planiramo na račun Zemaljskog muzeja prebaciti polovinu odobrenih sredstava, a ostatak od 250.000 KM prebacujemo početkom decembra ove godine. Želimo da uprava i direktor Sijarić nastave ovako dobrim putem i prevaziđu sve probleme kako bi bili ponosni na ono što radi naš muzej. Planiramo da naredne tri godine u Zemaljski muzej uložimo još milion KM, objasnio je Ajnadžić.

– U ime kolektiva Zemaljskog muzeja prvo se želim zahvaliti načelniku Ajnadžiću i ministru Adilu Osmanoviću na kontinuiranoj podršci. Zemaljski muzej je 2015. godine bio u minusu četiri miliona KM a radnici nisu više od četiri godine dobijali plate. Sada je sav dug sveden na milion i 200 hiljada KM. Očekujem, ako sve ostalo bude išlo prema očekivanjima i ovom dinamikom, da ćemo u toku 2019. godine doći do pozitivne nule koja nam se prije tri ili četiri godine činila tako dalekom. To bi ustvari trebao da bude samo početak onoga što je modernizacija i razvoj Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine koji ima ogroman potencijal kao fabrika znanja i proizvodnje novih kulturnih i intelektualnih vrijednosti. Drugi naš problem je obnova infrastrukture za koju je, prema mišljenjima stručnjaka, potrebno oko do 14 miliona maraka,- kazao je direktor Sijarić.

- OGLAS -

Današnjem potpisivanju protokola također je prisustvovao i Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH.

-Zahvalio bih se načelniku Ajnadžiću i Općini Centar koja je razumjela značaj ove institucije i prevazilaženja njihovih problema s dugovanjima koja ih opterećuju već nekoliko godina. Osim podrške finansijskoj stabilizaciji ove institucije također radimo na projektu obnove zgrade Zemaljskog muzeja koja je u dosta lošem stanju. Zahvaljujući podršci Ambasade SAD u BiH realizujemo projekt obnove krova na objektu muzeja. Pored ovih sredstava koje će Općina Centar uplatiti za potrebe muzeja, također smo odlukom Vijeća ministara odobrili izdvajanje još 500 hiljada konvertibilnih maraka za finansijsku pomoć Zemaljskom muzeju, izjavio je Osmanović.

Potpisivanju protokola u Zemaljskom muzeju BiH prisustvovali su u ime Općine Centar Jasna Beba, sekretar Općine i Mustafa Resić, savjetnik načelnika za investicije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA