12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Zarif: Amerika bi trebala poštovati Iran ukoliko želi da pregovara

Napetosti između Teherana i Washingtona buknule su u proteklim sedmicama, godinu dana nakon što su se Sjedinjene Države povukle iz sporazuma iz 2015. o suzbijanju nekih aspekata iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje međunarodnih finansijskih sankcija.

– Iran nikada neće popustiti pod pritiscima Sjedinjenih Država. Amerika bi trebala poštovati Iran, i ukoliko želi da razgovara s Iranom ona bi trebala pokazati poštovanje – izjavio je Zarif u govoru koji je uživo prenosila državna televizija.

Američki predsjednik Donld Trump pozvao je na razgovore s iranskim čelništvom “bez ikakvih preduslova”. Teheran je odbio taj poziv, navodeći da bi se Trump trebao vratiti nuklearnom sporazumu ukoliko želi da pregovara s Iranom.

- OGLAS -

U potezu bez presedana u jačanju pritiska na Teheran nakon iranskog obaranja američkog bespilotnog aviona prošlog mjeseca, Trump je uveo sankcije iranskom vrhovnom vođi, ajatolahu Aliju Khameniju, i ostalim visokim iranskim zvaničnicima. 

Teheran je nazvao posljednje sankcije “idiotskim” i upozorio je SAD protiv novih kršenja njegovog zračnog prostora. Washington tvrdi da je američki dron bio u međunarodnom zračnom prostoru kada su ga oborile iranske snage, prenosi Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA