Vijesti
Penzionisani policajac iz Sarajeva kriv za ubistvo sina Sudsko vijeće Kantonalnog suda Sarajevo (KSS) danas je oglasilo krivim Mujagu Ivazovića (68) za ubistvo i nedozvoljeno držanje oružja i municije, te ga osudilo na jedinstvenu kaznu od šest godina zatvora.
# Fena

Sudsko vijeće Kantonalnog suda Sarajevo (KSS) danas je oglasilo krivim Mujagu Ivazovića (68) za ubistvo i nedozvoljeno držanje oružja i municije, te ga osudilo na jedinstvenu kaznu od šest godina zatvora.

Ivazović, penzionisani policajac, za krivično djelo ubistvo osuđen je na pet godina i šest mjeseci, a za nedozvoljeno držanje oružja i municije na osam mjeseci, odnosno na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od šest godina.

Istovremeno, izrečena mu je i sigurnosna mjera oduzimanja pištolja s okvirom i dva metka call. 7,62x25 mm.

Prema obrazloženju prvostepene/nepravomoćne presude, Sud je na temelju analize i ocjene subjektivnih i objektivnih dokaza utvrdio odgovornost okrivljenog za ubistvo sina Semira hicima iz pištolja u stanu u sarajevskom naselju Saraj-Polje 29. aprila 2019. godine, te za nedozvoljeno držanje oružja.

Prema činjeničnim navodima, okrivljeni se ‘kobne večeri’, a nakon kraće prepirke sa sinom, zaključao u spavaću sobu i nakon što je Semir tijelom izbio vrata, uzeo pištolj ispod jastuka i ispalo jedan hitac u sina. Prema istim navodima, Semir je nakon ranjavanja krenuo u pravcu dnevnog boravka, a njegov otac je prema njemu ispalio još jedan metak, te još jedan kada je Semir pobjegao u kuhinju.

Usto, okrivljeni se tereti i da je, postupajući suprotno odredbi člana 10. stav 1. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije KS, bez odobrenja nadležnog organa, neovlašteno držao pištolj sa pripadajućim okvirom i municijom.

Prilikom odmjeravanja visine kazne, Sud je u obzir uzeo olakšavajuće okolnosti – neosuđivanost, životnu dob i loše zdravstveno stanje, te bitno smanjenu uračunljivost okrivljenog.

Kao otežavajuće cijenio je okolnost da je okrivljeni ispalio tri hica, te činjenicu da je Semir mlađe životne dobi (37).

U izdržavanje kazne uračunat će se vrijeme provedeno u pritvoru od 30. aprila 2019. godine do upućivanja na izdržavanje kazne.

Okrivljeni je, istovremeno, oslobođen plaćanja troškova krivičnog postupka, a pritvor mu je Rješenjem Suda produžen.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.