11.6 C
Sarajevo
26.04.2024

Indija i Pakistan: Kako spriječiti da stvari izmaknu kontroli?

Dosad je nezabilježeno da dvije zemlje koje posjeduju atomske bombe izvode vazdužne napade na teritoriju one druge, prenose Nezavisne novine. 

“Nalazimo se u nepoznatim vodama” rekao je za BBC bivši ambasador Pakistana u SAD i savjetnik tri pakistanska premijera.

Indijski analitičari smatraju da će indijske bezbjednosne snage sada morati da budu pripremljene za “čitav spektar konflikta”.

- OGLAS -

Danijel Markej sa univerziteta Džons Hopkins u SAD, međutim, kaže da smo “samo nekoliko koraka” od nuklearne eskalacije.

On smatra da bi do toga moglo dodhi ako sljedeći korak Pakistana bude da “podigne uloge” i napadne civilne ciljeve u Indiji.

To ipak, smatra BBC, nije vjerovatno.

Indija je u utorak izvršila vazdušni napad na, kako je naveo ministar Gadžendra Sing Šehavat, “terorističke kampove” u pakistanskom dijelu Kašmira, kao odgovor na napad bombaša samoubice ranije ovog mjeseca u kojem je poginulo 40 indijskih vojnika u indijskom dijelu te inače sporne oblasti.

U ministarstvu spoljnih poslova naveli su je pogođen “najveći kamp za obuku” terorista, u oblasti Balakot, i da je u napadu poginuo veliki broj ekstremista terorističke grupe koja je izvršila smrtonosni napad.

Pakistan je, međutim, odbacio tvrdnju da je napadnut neki teroristicki kamp i najavio adekvatan odgovor, koji je i uslijedio obaranjem dva indijska aviona i zarobljevanjem dva pilota.

Pakistan smatra da se radi o postupku Indije namijenjenom “domaćoj javnosti”, s obzirom da se ove godine približavaju izbori.

Hronologija napetosti Indije i Pakistana izgleda ovako:

Oktobar 1947: Prvi rat između Indije i Pakistana oko Kašmira samo dva mjeseca nakon što su postali nezavisne države.

Avgust 1965: Susedi vode još jedan kratak rat oko Kašmira, koji je ostao podijeljen između dvije zemlje.

Decembar 1971: Indija podržava Istočni Pakistan u borbi za nezavisnost. Indijske vazdušne snage sprovode napade širom Pakistana. Rat se završava stvaranjem Bangladeša.

Maj 1999: Pakistanski vojnici i ekstremisti okupiraju indijske kasarne u planinama Kargila. Indija sprovodi vazdušne i kopnene napade i pakistanske snage su potisnute.

Oktobar 2001: U napadu na parlament indijskog dijela Kašmira gine 38 ljudi. Dva mjeseca kasnije 14 ljudi gine u napadu na indijski parlament u Delhiju.

Novembar 2008: U koordinisanim napadima na glavnu željezničku stanicu u Bombaju, luksuzne hotele i Jevrejski kulturni centar gine 166 osoba. Indija za napad okrivljuje pakistansku grupu Laškar-e-Taiba.

Januar 2016: U četvorodnevnom napadu na indijsku bazu u Patankotu gine 7 indijskih vojnika i 6 ekstremista.

18. septembar 2016: U napadu na vojnu bazu u Uriju u indijskom dijelu Kašmira gine 19 vojnika.

30. septembar 2016: Indija tvrdi da je sprovela “hirurške napade na ekstremiste u pakistanskom dijelu Kašmira. Islamabad poriče da se napad desio.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA