10 C
Sarajevo
23.04.2024

Izraelski ministar Steinitz: Bio bih zadovoljan ako Turska bude učestvovala u Istočno-mediteranskom plinskom forumu

Izraelski ministar energetike Yuval Steinitz izjavio je kako bi mu bilo zadovoljstvo ako bi Turska učestvovala u Istočno-mediteranskom plinskom forumu, te da bi to bilo dobro za trgovinske odnose, prenosi Anadolu Agency (AA).

Steinitz je u razgovoru za američki kanal CNBC govorio o Istočno-mediteranskom plinskom forumu, te o projektu koji je postao aktuelan prošle godine a koji se odnosi na izvoz izraelskog plina Turskoj.

“Prije otprilike pet i po godina, nakon što sam preuzeo dužnost ministra energetike, sastali smo se s predsjednikom (Recepom Tayyipom, op.a.) Erdoganom u Bijeloj kući. Tamo smo s predsjednikom Erdoganom razgovarali o mogućnostima izvoza izraelskog plina u Tursku. Imali smo sastanke i sa stručnjacima iz Ministarstva energetike. Međutim, nažalost, ostalo je bez rezultata”, rekao je Steinitz.

- OGLAS -

Naveo je također kako su spremni ponovo razgovarati o projektu izvoza plina u Tursku, te kako se nada da će se ta zemlja okrenuti prema regionalnoj suradnji s pojedinim susjedima.

“U tom pogledu, bio bih zadovoljan ako se Turska želi pridružiti Istočno-mediteranskom plinskom forumu u sklopu regionalne saradnje”, poručio je Steinitz.

Smatra kako bi to bilo dobro i za trgovinske odnose.

“Nikada Turskoj nismo ni zatvorili vrata Istočno-mediteranskog plinskog foruma”, dodao je Steinitz.

Na sastanku održanom u Egiptu, 16. januara 2019. godine, uz učešće ministara energetike Egipta, Izraela, Grčke, Južnog Kipra, Italije i Jordana, uspostavljen je Istočno-mediteranski plinski forum.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA