10.5 C
Sarajevo
23.04.2024

Armin Hodžić: Hrvatska nema iskren odnos prema BiH, aferu “Selefije” treba ozbiljno istražiti

Hodžića smo pitali da li kao političar koji djeluje i živi u Hrvatskoj vjeruje da je zvanična politika zemlje u kojoj živi spremna na špijunske afere poput navoda iz slučaja “Selefije”.

“Kao građanin Republike Hrvatske želim vjerovati da nije spremna na to. Međutim, iznesene su ozbiljne optužbe koje zahtijevaju hitnu istragu nadležnih organa i utvrđivanje činjenica. Dodatnu sumnju bacaju i prethodne afere koje su potresle hrvatsku javnost, a u kojima je bila uključena hrvatska obavještajna zajednica, prije svega afera sa zamjenikom predsjednika HDZ-a Milijana Brkića te afera fotomontaža ministra Tolušića”, kazao nam je Hodžić.

Generalno smatra da Hrvatska nema iskren odnos prema BiH.

- OGLAS -

“Mislim da nema iskren odnos. Agitiranje po međunarodnim adresama za Dragana Čovića, čovjeka koji podržava četnička postrojavanja, slavi ratne zločince i obilježava neustavne praznike, ne mogu tumačiti prijateljskom gestom. Osim toga, za dokaz takvog odnosa potrebna su djela, a ne izjave”, naglašava naš sagovornik.

Kazao je da je u ovom posljednjem slučaju potrebno provesti istragu i utvrditi činjenično stanje. Poticanje na formiranje oružanih struktura unutar susjedne države bio bi nevjerojatan skandal u svakom pogledu.

“Rano je u ovoj fazi davati procjene ko stoji iza tog potencijalnog čina. Kada je riječ o odnosu Hrvatske prema BiH, vjerujem da je cilj uspostaviti snažan institucionalan mehanizam kojim će štititi hrvatske interese u BiH. Usljed drastičnog opadanja broja Hrvata u BiH, Hrvatska se nalazi pred izazovom na koji nažalost odgovara pogrešnim metodama”, zaključio je Hodžić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA