11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Njemačka za dlaku izbjegla recesiju

Njemačka je danas za “dlaku” izbjegla ulazak u recesiju jer je Državni statistički zavod Destatis saopštio da je njena ekonomija u trećem ovogodišnjem kvartalu porasla za 0,1 odsto.

Destatis navodi da je nastavljen pad aktivnosti u njemačkoj industriji i da je rast zabilježen zahvaljujući većim državnim investicija i većoj potrošnji domaćinstava podstaknutoj kreditima sa negativnom kamatnom stopom. 

U drugom kvartalu pad njemačke ekonomije iznosio je 0,2 odsto. Prema ranijoj procjeni negativni trend je očekivan i u trećem kvartalu što bi značilo ulazak u recesiju najveće evropske ekonomije.

- OGLAS -

Veća potrošnja države i domaćinstava uticala je na rast građevinarstva, što je presudno uticalo da ekonomija iz minusa pređe u plus. Promet u najznačajnijoj njemačkoj industriji automobila i mašina nastavio je blagi pad.

Njemački ministar finansija Olaf Šulc prije dva dana kazao je ta država nije blizu realne recesije, ali da će se i dalje nastaviti period sporijeg rasta, koji će zavisiti od globalnih trgovinskih tenzija.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA