1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

SAD ne gaje iluzije da je gotovo sa Islamskom državom: Očekuju osvetu od novog lidera

Ekstremistička grupa se do juče nije oglašavala. Za nasljednika je imenovan Abu Ibrahim al-Hašemi al-Kuraiši, objavio je Amak.  Ajmen al-Tamimi, istraživač sa Univerziteta Svonsi, fokusiran na Islamsku državu, rekao je da to ime nije poznato, ali da je to možda Hažd Abdulah, kojeg je američki Stejt department identifikovao kao mogućeg Bagdadijevog nasljednika

 

Militantna grupa Islamska država potvrdila je juče da je ubijen njen lider Abu Bakr al Bagdadi, objavila je na audio-snimku Amak, novinska agencija te grupe.

- OGLAS -

Bagdadija, iračkog džihadistu koji je sebe proglasio za „kalifa“ svih muslimana i lidera ID, ubili su pripadnici američkih specijalnih snaga u Idlibu na sjeverozapadu Sirije, objavio je u nedjelju predsjednik Donald Tramp.

Ekstremistička grupa se do juče nije oglašavala. Za nasljednika je imenovan Abu Ibrahim al-Hašemi al-Kuraiši, objavio je Amak.
Ajmen al-Tamimi, istraživač sa Univerziteta Svonsi, fokusiran na Islamsku državu, rekao je da to ime nije poznato, ali da je to možda Hažd Abdulah, kojeg je američki Stejt department identifikovao kao mogućeg Bagdadijevog nasljednika.

„To može biti neko koga znamo, ko je možda upravo prihvatio novo ime“, kazao je Tamimi.

ID je potvrdila i smrt svog portparola Abu al-Hasana al-Muhadžira.
Muhadžir je ubijen u zajedničkoj operaciji američkih i kurdskih snaga na sjeveru Sirije, samo nekoliko sati nakon Badgdadijeve smrti u provinciji Idlib.

Američke specijalne snage su izvele sirijsku operaciju u kojoj je Bagdadi ubio sebe i dvoje djece kada je detonirao samoubilački prsluk kada je satjeran u ćošak u jednom tunelu, saopštili su američki zvaničnici. Djeca koju je poveo sa sobom imala su manje od 12 godina.

Američka vojska je juče saopštila da očekuje odmazdu zbog Bagdadijevog ubistva.

Pentagon je objavio prvi snimak upada komandosa u skrovište lidera ID i bombardovanja koje je kasnije izvedeno.

Šef američke Centralne komande, general Kenet Mekenzi, rekao je da je bombardovanje sprovedeno nakon što su evakuisani svi napadači i preživjeli, i na način da kompleks blizu turske granice ne postane hram.

Bagdadijevi ostaci su sahranjeni u moru, saopštila je vojska.
Mekenzi je rekao da SAD ne gaje iluzije da su uništile ID i upozorio da će ta grupa pokušati da se osveti.

„Oni će biti opasni. Sumnjamo da će pokušati neku vrstu osvetničkog napada. Ne očekujemo budućnost bez krvi jer, nažalost, ta ideologija i dalje postoji.“

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA