5.5 C
Sarajevo
28.03.2024

IZ FUCZ ponovo okrivljuju novinare “koji su počeli da rade posao institucija”

Izvršit će se isporuka opreme, u skladu sa odlukom Federalnog štaba civilne zaštite, kliničkim centrima i bolnicama na nivou Federacije Bosne i Hercegovine. Način raspodjele usagalašen je sa Federalnim zavodom za javno zdravstvo, kazala je u četvrtak Sanita Alagić, pomoćnica direktora Federalna uprava civilne zaštite, koja je zajedno sa kolegama stigli na Aerodrom Sarajevo po 80 respiratora koji su u Bosnu i Hercegovinu dopremljeni prije pet dana.

Alagić je istakla da će nakon isporuke, firma Sono Medical – kao dugogodišnji zastupnik kineske opreme, izvršit preglede, pripremiti uputstva za upotrebu i izvršiti instalaciju opreme.

“Prije puštanja u upotrebu, u skladu sa zakonskim propisima Bosne i Hercegoivne, izvršit će se zakonska verifikacija od imenovane labaratorije Instituta za mjeriteljstvo. Ta labaratorija nakon obavljenih postupaka, propisanih u pravilniku Instituta, dat će konačni sud o izlaznim parametrima i performansama istih. Implementacijom svih koraka zdravstveni sistem nastavlja borbu sa pandemijim izazvanom korona virusom”, navela je Alagić te dodala da će “konačan sud” o vrsti respiratora dati struka.

- OGLAS -

“Firma koja će vršiti instalaciju će dobiti od proizvođača svu potrebu dokumentaciju o nabavljenoj opremi”, rekla je pomoćnica direktora Federalna uprava civilne zaštite.

Kazala je i kako je rok isporuke prolongiran zbog svih “neophodnih procedura”.

Na pitanje reporterke N1 kako su respiratori plaćeni 10,5 miliona KM da bi tek “struka dala konačan sud”, Alagić je kazala da su zbog pogoršane situacije svi dobavljači tražili da se nabavka opreme uplaćuje avansom.

Objasnila je i da se kutije, u kojima se nalaze respiratori, ne mogu otvarati zbog “procedura na aerodromu”.

“Naš zdravstveni sistem smo uspjeli ojačati, a nezadovoljstvo ne znaju objasniti niti oni koji osuđuju ovo sve. Šta oni osuđuju? Dakle, Vlada FBiH i Federalna uprava civilne zaštite, kao i Federalni štab civilne zaštite uložili su velike napore da bi imali ovo”, poručila je Alagić.

Na konstataciju reporterke N1 da javnost osuđuje nedostatak transparentnosti u vezi sa ovim slučajem, kao i mnogo nejasnoće poput adrese crkve iz Irske na kutijama sa medicinskom opremom, Alagić je kazala da “osuđuje novinare koji su počeli da rade posao institucija koje su nadležne”.

“Mi smo jučer pozvali institucije koje će izvršiti kompletnu analizu zakonitosti nabavke ove opreme”, dodala je na kraju Sanita Alagić.

Podsjećamo, direktor FUCZ-a Fahrudin Solak sinoć je u pismu Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo okrivio medije jer “posljednjih dana iznose neistine i vode neprimjerenu hajku protiv Vlade FBiH, Federalnog štaba civilne zaštite i Federalne uprave civilne zaštite zbog nabavke respiratora za potrebe medicinskih ustanova”.

Solak je zatražio od Tužilaštva da ispita “neobjektivni i krivi navodi i utvrdi da je, nakon što je ukazana potreba za respiratorima, procedura javne nabavke, koju je provela Federalna uprava civilne zaštite, obavljena u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA