8 C
Sarajevo
26.04.2024

Bijela kuća saopštila da dogovor sa Kinom nije blizu

“Razgovori će se odvijati duže vrijeme”, rekao je Kudlow za Fox News.

On je pojasnio da su se SAD i Kina u maju dogovorile o 90 odsto spornih stvari, ali su razgovori potom obustavljeni. Predsjednik SAD Donald Trump i predsjednik Kine Xi Jinping sastali su se na samitu G20 u Japanu i dogovorili da se pregovori nastave.

Ali, ekonomski savjetnik Bijele kuće kaže da je presotalih 10 procenata spornih stvari najteže prevazići u pregovorima, a među njima su i cyber napadi, kineski zahtjevi da američke kompanije koje posluju u toj zemlji daju na uvid svoju tehnologiju, kao i podrška kineske vlade kompaniji Huawei.

- OGLAS -

Predsjednik Trump se dogovorio sa kineskim predsjednikom da SAD ipak mogu da prodaju neke komponente kompaniji Huawei, što je odluka kojoj se protive neki republikanci jer smatraju da Huawei može da ugradi tehnologiju kineskih obavještajnih službi u proizvode koje prodaje širom svijeta.

Larry Kudlow smatra da i dalje ima “otvorenih bezbjednosnih pitanja” u vezi sa kompanijom Huawei, i ističe da Trumpova nova odluka o prodaji komponenata “nije generalna amnestija”.

Trump je na Twitteru napisao da je “imao odličan sastanak sa kineskim predsjednikom Xijem i da je odlučio da ne uvodi nove tarife na uvoznu robu, već da se nastavi sa trgovinskim pregovorima”.

Američki predsjednik je napisao i da je “Kina pristala da kupuje velike količine poljoprivrednih proizvoda američkih farmera dok traju pregovori”, i da je na zahtjev američkih IT kompanija dogovoreno da Huawei kupuje proizvode koji “ne ugrožavaju nacionalnu bezbjednost SAD”.

Trump je napisao da “odnosi sa Kinom nastavljaju da budu veoma dobri”, ali da tarife koje su do sada uvedene neće biti ukinute.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA