5 C
Sarajevo
25.04.2024

U Australiji već deseti dan bez lokalnog slučaja korone

AUSTRALIJA je u srijedu zabilježila deseti dan zaredom bez novih lokalno prenesenih slučajeva covida-19, dopuštajući svojoj najmnogoljudnijoj državi New South Wales (NSW) da ublaži ograničenja nakon što je ograničeno brzo šireće žarište zaraze.

NSW nije zabilježio ni jedan slučaj lokalne zaraze 10 dana nakon niskih jednoznamenkastih brojeva zaraženih ranije u siječnju.

Država Victoria, koja je domaćin teniskog turnira Australian Open, tri tjedna nije zabilježila ni jedan lokalni slučaj.

- OGLAS -

Savezni ministar zdravstva Greg Hunt na Twitteru je napisao da je u srijedu 10. dan bez ijedne lokalno prenesene zaraze covidom-19, dodajući da je to uspjeh u trenutku kada je broj slučajeva koronavirusa u svijetu prešao 100 milijuna, a broj smrtnih slučajeva premašio 2 milijuna.

Australija je zabilježila više od 22.000 lokalnih slučajeva od početka pandemije i 909 smrtnih ishoda.

Zahvaljujući činjenici da nema novih lokalnih zaraza, australska premijerka Gladys Berejiklien od petka će ublažiti ograničenja protiv koronavirusa, uključujući ublažavanje pravila nošenja maski i veći broj osoba na kućnim zabavama, vjenčanjima, sprovodima i u crkvama.

Ograničenja su uvedena prošle godine kako bi se uspješno suzbila žarišta zaraze na sjevernim plažama Sydneya i u zapadnim predgrađima. 

Unatoč relativnom uspjehu u rješavanju pandemije, australske će međunarodne granice ove godine vjerojatno ostati zatvorene za nedržavljane Australije, uz moguće ekskluzivne turističke aranžmane s južnopacifičkim susjedima.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA