11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Erdogan oštro poručio: Ukoliko se režimske snage ne povuku, neće sačuvati ni glavu na ramenima

 

Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar saopćio je kako se uspješno provodi operacija “Proljetni štit” pokrenuta nakon svirepog napada u Idlibu kojeg su 27. februara snage režima Bashara Al-Assada izvele na položaje turske vojske.
Kako je kazao, operacija “Proljetni štit” nastavlja se kako je i planirano i da su turske oružane snage na sve napade odgovorile najžešćim i nepokolebljivim načinom.

Akar je zajedno s načelnikom Generalštaba Yasarom Gulerom, komandantom Kopnenih snaga Turske Umitom Dundarom i zračnih snaga Hasanom Kucukakyuzom, proveo noć na mjestu Taktičke komande na granici u Hatayu.
Akar, koji je tokom noći vodio i upravljao aktivnostima i operacijama protiv režimskih ciljeva, izjavio je da se nastavlja borba protiv progona i odlučnosti protiv svih vrsta prijetnji i odlučnosti u cilju osiguranja suvereniteta, nezavisnosti i sigurnosti nacije.

- OGLAS -

“U Idlibu su dosad uništena dva aviona, dvije bespilotne letjelice, osam helikoptera, 135 tenkova, pet PVO-a, 77 oklopnih vozila, devet skladišta municije i naoružanja i 2.557 pripadnika režimskih snaga”, potvrdio je turski ministar odbrane.
Ranije je kazao kako se aktivnosti u Idlibu provode u cilju uspostavljanja sigurnosti granica, naroda i turskih jedinica, te okončanja humanitarne drame, sprečavanja migracija i uspostavljanja primirja u okvirima sporazuma iz Adane, Astane i Sočija, a u skladu s 51. članom Povelje UN-a o pravu država na samoodbranu.

Prema njegovim riječima, stvarni cilj je uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti.

“Međutim, neka niko ne sumnja da će na napade na naše jedinice, posmatračke tačke i položaje, u skladu s legitimnim pravom na samoodbranu, biti najoštrije i bez oklijevanja odgovoreno. U okviru prava na samoodbranu, naš cilj će biti samo režimski vojnici i elementi koji napadaju naše jedinice”, rekao je Akar.

–Tako su članovi umjerene opozicije u protekla tri dana ponovno uspostavili kontrolu nad 12 sela u zoni deeskalacije Idlib–

Umjerena opozicija ponovno je uspostavila kontrolu nad još tri sela kod sirijskog Idliba i uspostavila kontrolu nad strateškom regijom Jebel Zaviye.

Umjerena opozicija ponovno je sinoć uspostavila kontrolu nad selima Hazarin, Kefermus i Darul Kebire na jugu Idliba kao rezultat intenzivnih sukoba s vojskom Assadovog režima i stranim terorističkim grupama koje podržava Iran. Tako je područje Jebel Zaviye očišćeno od režimskih snaga.

Tako su članovi umjerene opozicije u protekla tri dana ponovno uspostavili kontrolu nad 12 sela u zoni deeskalacije Idlib.
U toku su žestoke borbe na jugu Idliba, okolini Hame i zapadu Halepa. Sukobi su i u Serakibi, gdje od jutra napadaju ruski ratni avioni.

TSK-a i umjerena opozicija u okviru “Proljetnog štita” pokrenule su operaciju prema područjima južno od Idliba i na periferiji Hame, koja su zauzeli Assadov režim i saveznici.

Uz artiljerijsku podršku turskih snaga, snage umjerene sirijske opozicije napreduju u borbi protiv snaga Assadovog režima. Režimske snage pretrpjele su velike gubitke.

Umjerena opozicija uspostavila je kontrolu nad selima Ankavi, Kahira, Manavra i Tal Zajren, na periferiji Hame, te Hallube, Kukfin, Kefer Avid, Sfuhen i Fattere, na jugu Idliba.

Intenzivni sukobi između režimskih snaga, koje čine vojska Assadovog režima i strane terorističke grupe koje podržava Iran i dalje traju.

Turske snage izvode operaciju u Idlibu kao odgovor na napad kojeg su Assadove snage 27. februara izvele na položaje turske vojske u toj regiji.

Provincija Idlib najveća je utvrda sirijske opozicije u kojoj se trenutno nalazi blizu četiri miliona stanovnika, što lokalnog, što izbjeglih iz drugih regija. To je dvostruko veća populacija od one koju je Idlib imao prije početka rata u Siriji.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine, u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije, baš kao i regije Homs, Istočna Guta i Deraa-Kuneytra. Assadove režimske snage su iskoristile uspostavljeno primirje i uz podršku ruskih zračnih snaga zauzele sve tri regije, dok je Idlib ostao pod kontrolom opozicije. Stotine hiljada civila iz tih regija su izbjegle u Idlib i to u regije na samoj sirijsko-turskoj granici.

U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o prekidu sukoba i uspostavi demilitarizirane zone u Idlibu. Shodno dogovoru, opozicione snage su narednog mjeseca povukle teško naoružanje iz Idliba.
Međutim, snage odane Assadovom režimu i njemu savezničke ruske zračne snage ubrzo su nastavile artiljerijske i zračne napade te pokrenule i kopnenu ofanzivu u Idlibu.

–Neimenovani diplomatski izvor saopćio je da su kolege Cavusoglu i Lavrov telefonom razgovarali o pripremama skorog susreta turskih i ruskih predsjednika Erdogana i Putina–

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu razgovarao je sa ruskim kolegom Sergeyem Lavrovom, javlja Anadolu Agency (AA).

Neimenovani diplomatski izvor saopćio je da su kolege Cavusoglu i Lavrov telefonom razgovarali o pripremama skorog susreta turskih i ruskih predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i Vladimira Putina.

Sastanak Erdogana i Putina očekuje se tokom predstojeće sedmice, a neimenovani izvori javljaju da će se dvojica lidera najvjerovatnije sastati 5. marta.

Očekuje se da Erdogan i Putin razgovaraju o dešavanjima u deeskalacijskoj zoni Idlib u Siriji.

–“Uništen je režimski protuzračni sistem koji je srušio našu naoružanu bespilotnu letjelicu i još dva takva režimska sistema“, navodi se u saopćenju.–

Snage Assadovog režima su 27. februara izvele zračni napad na položaje turske vojske u Idlibu u kojem su turski vojnici položili živote kao šehidi. Nakon toga su turske snage započele operaciju “Proljetni štit“ u toj regiji.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA