Vijesti
Pucnjava u Mostaru: Ubijen ratni zločinac Marko Maka Radić? U Mostaru je večeras u neposrednoj blizini zgrade MUP-a HNK došlo do pucnjave.
# Avaz

Prema neslužbenim informacijama ubijen je Marko Maka Radić.

 

Još uvijek, neslužbeno, u Mostaru, u blizini zgrade kantonalnog MUP-a, pucano je na Marka Maku Radića, nekadašnjeg zapovjednika Policijske stanice Mostar (za vrijeme sistema tzv HB) i bivšeg zapovjednika Bjelopoljske bojne HVO-a.

Radića je Sud Bosne i Hercegovine nakon dugotrajnog i veoma temeljitog postupka 2011. godine pravosnažno osudio na 21 godinu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, odnosno mučenja Bošnjaka, zatvaranja, ubistva i silovanja u zloglasnom logoru HVO-a Vojno kod Mostara u kojem su bile zatočene stotine bošnjačkih civila, među kojima znatan broj žena i djece.

U presudi Suda BiH navodi se da je u periodu od jula 1993. godine do marta 1994. godine Marko Radić bio u svojstvu zapovjednika Prve Bjelopoljske bojne, a kasnije i zapovjednik Druge brigade HVO-a i osoba odgovorna za dio područja Bijelog Polja uključujući i Vojno u opštini Mostar. Prema iskazima svjedoka, Radić je lično učestvovao u silovanju i seksualnom zlostavljanju zatočenica logora Vojno, uključujući i maloljetne djevojčice.

No, 2019., je pušten iz zatvora. Nakon izlaska iz zatvora Marko Radić je ostao živjeti u Zagrebu, u Republici Hrvatskoj. Povremeno je dolazio u Mostar.

Ubica je pobjegao s lica mjesta. Kako javlja Avaz, riječ je o Josipu Cvitanoviću.

 
 

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.