2 C
Sarajevo
26.04.2024

Službi za zapošljavanje KS oko 50 miliona KM za aktivnu politiku zapošljavanja

Skupština Kantona Sarajevo dala je saglasnost na Program rada i Finansijski plan Javne ustanove „Služba za zapošljavanje KS“ za 2019. godinu.

Za aktivnu politiku zapošljavanja na raspolaganju je gotovo 50 miliona KM, a na posao u KS čekaju 61.193 nezaposlene osobe.

Vršilac dužnosti direktora te Službe Muhamed Bekto je najavio da će nastaviti sa aktivnostima koje se odnose na praćenje efekata mjera aktivne politike zapošljavanja.

- OGLAS -

Naglasio je da će biti nastavljene aktivnosti koje se odnose i na osiguranju odgovarajuće materijalno-socijalne sigurnosti nezaposlenih osoba u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Istakao je da je cilj programima aktivne politike zapošljavanja utjecati na poboljšanje kvaliteta i povećanje konkurentnosti nezaposlenih osoba na tržištu rada, potaknuti potražnju, te steći povjerenje i nadograditi saradnju sa partnerima na tržištu rada.

Sve navedene aktivnosti pratit će stvaranje prostornih i tehničkih uslova u JU „Služba za zapošljavanje KS“.

U finansijskom planu JU„Služba za zapošljavanje KS“ za 2019. godinu planirana su ukupna raspoloživa flnansijska sredstva za izvršavanje zadataka predviđenih Programom rada za 2019.godinu u iznosu od 49.680.000 KM i shodno tome planirani izdaci i rashodi su u istom iznosu, a sastoje se od poreznih i neporeznih prihoda, tekućih transfera, kapitalnih primitaka i prenesenih sredstava iz prethodne godine.

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je i izmjene i dopune Zakona o objavljivanju propisa i drugih općih akata u “Službenim novinama KS”.

Također je data saglasnost na Odluku o izmjeni i dopuni Statuta JU Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, verifikovana je i Odluka o spajanju javnih ustanova kulture u JU “Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo”, a izmijenjena je i Odluka o usklađivanju statusa KJKP za transport i distribuciju gasa “Sarajevogas” d.o.o. Sarajevo sa Zakonom o javnim preduzećima u Federaciji BiH.

Skupština je dala saglasnost i na nacrte ugovora o kupoprodaji nekretnina – etažno vlasništvo u stambeno-poslovnom objektu Niz B, Lamela B 3,izgrađenog u naselju Dobrinja V, Općina Novi Grad Sarajevo, koje će Kantonalni stambeni fond Sarajevo, kao prodavac, zaključiti sa kupcima nekretnina, a data je i saglasnosti na nacrte ugovora o kupoprodaji nekretnina-etažno vlasništvo stambeno-poslovnom objektu Niz B, Lamela B 2, izgrađenom u naselju Dobrinja V, Općina Novi Grad Sarajevo, koje će Kantonalni stambeni fond Sarajevo, kao prodavac, zaključiti sa kupcima nekretnina.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA