10.5 C
Sarajevo
25.04.2024

Gljive su tako ukusne i zdrave, ali radimo li svi ovu pogrešku s njihovom pripremom? (VIDEO)

Kad kupimo gljive i dobro ih promotrimo, uvijek ćemo na njima vidjeti puno crne pršljavštine. Naravno da nam je prvi instinkt da ih dobro operemo pod mlazom vode. No, čitali smo da je voda najveći neprijatelj gljiva. Je li to točno? Postoje kuhari koji se kunu da je zločin gljive prati vodom jer će je upiti i pretvoriti se u mekanu masu bez okusa. Većina stručnjaka objašnjava da ih treba očistiti od prljavštine s malom četkicom. 

  
No, gljive su ionako voda, gotovo 80 posto, pa smo napravili mali test da provjerimo njihovu mogućnost upiju još vode. Oprali smo jednu kutiju cijelih šampinjona od pola kilograma pod mlazom vode i potom ih ponovno vagnuli. Ono malo vode što se zadržalo na vanjskom dijelu gljiva dodalo je nešto na vagi, ali ne puno. No, tu se radilo o cijelim gljivama. One već narezane doista ne treba prati vodom jer će upiti puno više. 

Naš zaključak: cijele gljive možeš brzinski isprati pod vodom, ali ih nipošto ne možeš nakon toga tako mokre gurnuti u hladnjak i tamo ostaviti nekoliko sati. Postat će ljigavo ljepljive i odurne. Zato ih operi u cjediljki, provjeri jesi li skinula svu prljavšinu, protresi i onda ih dobro osuši, najbolje kuhinjskim papirnatim ručnikom – i sad ih možeš rezati bez bojazni. Bit će savršene.  Ako gljive namjeravaš svježe dodati u salatu termički neobrađene, onda ih nemoj prati, samo ih očisti četkicom.  Gljive počni pripremati neposredno nakon što si ih oprala i nikad nemoj prati već narezane gljive. Zadivit ćeš društvo svojom vještinom kuhanja. 

 
 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA