7.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Europske berze u minusu zbog prognoza Svjetske banke

Na europskim berzama cijene dionica danas prijepodne blago su pale, pod pritiskom najnovijih gospodarskih prognoza Svjetske banke, koje su revidirane naniže nakon pandemije koronavirusa.

Paneuropski Stoxx 600 indeks bio je oko 9,30 sati u minusu 0,26 posto, a na najvećem gubitku bili su bankarski i automobilski sektor, s prosječnim padom cijena dionica za više od tri posto. Najveći dobitnik, pak, bio je sektor zdravstvene njege, s prosječnim rastom cijena za 1,6 posto.

Istodobno, londonski Ftse indeks oslabio je 0,5 posto, na 6.440 bodova, frankfurtski DAX za 0,64 posto, na 12.736 bodova, a pariški CAC za 0,34 posto, na 5.157 bodova.

- OGLAS -

Europske berze tako prate trend na azijskim berzama, koje su zabilježile pad cijena unatoč snažnom rastu Wall Streeta, pri čemu je S&P 500 jučer izbrisao sve gubitke te je sada od početka godine u pozitivnom području.

Nove smjernice

I dok je na Wall Streetu prevladavala euforija zbog brojke od 2,5 milijuna novih radnih mjesta u svibnju, što je uvelike premašilo očekivanja ekonomista, na europskim berzama investitore brinu najnovije prognoze Svjetske banke o globalnom gospodarskom padu za 5,2 posto u ovoj godini te o najdubljoj recesiji još od Drugog svjetskog rata. U Svjetskoj banci procjenjuju i da će ove godine gospodarstvo eurozone pasti 9,1 posto.

Za nove smjernice investitori će pratiti dvodnevno zasjedanje Feda, a od makroekonomskih pokazatelja u fokusu će biti najnoviji podaci o BDP-u eurozone u prvom tromjesečju.

Ipak, europski indeksi sada su nedaleko najviših razina koje su dostigli u ožujku, odnosno trenutno su 14 posto ispod svojih povijesnih maksimuma.

Najveća pojedinačna gubitnica bila je danas dionica BAT-a, koja je pojeftinila 2,8 posto, po objavi te duhanske kompanije da očekuje ove godine niži profit i prihode zbog produljenih mjera ograničavanja kretanja u Južnoj Africi i Meksiku uslijed pandemije.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks u utorak je oslabio 0,38 posto, na 23.091 bod.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA