10 C
Sarajevo
19.04.2024

Macron: Ruske i kineske vakcine su neophodne da bi se svijet izborio s pandemijom

On je istakao da je potrebno uložiti veći globalni napor kako bi zemlje ubrzale proces vakcinacije stanovništva, s obzirom da se sve brže šire mutacije koronavirusa.

“Moramo sarađivati s Kinezima i Rusima kako bi vakcine koje su razvili njihovi naučnici bile dio velike svjetske borbe protiv pandemije”, rekao je Macron za Le Journal du Dimanche.

Macron se osvrnuo na program COVAX, koji je pokrenula Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kako bi osigurala da vakcine protiv korone budu dostupne i siromašnijim zemljama, jednako kao i onim razvijenim. Kako je kazao, neophodno je što prije uložiti kolektivni globalni napor kako bi vakcine stigle i do ovih zemalja.

- OGLAS -

Borbu protiv korone i pandemije Macron je stoga nazvao “svjetskim ratom”, a koji nije moguće pobijediti bez ruskih i kineskih vakcina.

Macron je također pohvalio američkog predsjednika Joea Bidena zbog poništavanja odluke njegovog prethodnika Donalda Trumpa o povlačenju SAD-a iz Svjetske zdravstvene organizacije, te obnavljanja američkih doprinosa za WHO.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA