3.8 C
Sarajevo
19.04.2024

Goražde: Trajno riješiti problem zagrijavanja Gradske dvorane ‘Mirsad Hurić’

Predstavnici Gradske uprave i Vlade Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, kantonalne Direkcije za robne rezerve te Gradske dvorane “Mirsad Hurić” danas su održali sastanak na kojem su nastojali još jednom prevazići problem neadekvatnog zagrijavanja tog sportskog objekta.

Istaknuto je da je nezadovoljstvo korisnika opravdano, ali da postoje i objektivne poteškoće zbog činjenice da još nije iznađeno trajno sistemsko rješenje za njegovo zagrijavanje.

U Vladi BPK Goražde izričiti su da takav projekat mora započeti u ovoj godini.

- OGLAS -

– Na današnjem sastanku mi nismo riješili problem zagrijavanja Gradske dvorane već smo se dogovorili da interventno djelujemo kako bi se iz kantonalne Direkcije robnih rezervi u skladu sa našim mogućnostima prebacila određena količina lož ulja kako bi se sutra zagrijala Gradska dvorana jer počinje nova školska godina i učenici srednjih škola koji održavaju nastavu tjelesnog odgoja i obrazovanja će doći u koliko toliko zagrijanu dvoranu – kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Najavila je da će se do kraja sedmice sagledati mogućunosti BPK-a i Direkcije robnih rezervi zajedno sa Gradom Goražde i menadžmentom Gradske dvorane kako bi se trajno riješilo pitanje zagrijavanja tog sportskog objekta.

– Već smo razgovarali o sistemskom rješavanju zagrijavanja Gradske dvorane na način da se kandiduje projekat utopljavanja Gradske dvorane prema UNDP-a koji će u konačnici finansirati jednim djelom rješavanje ovog problema. Dakle projekat koji se mora početi realizirati u ovoj godini jer ovo do sada što imamo samo je bilo gašenje požara a nikako trajno riješenje – istaklaje premijerka BPK Goražde.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović naglasio je da Grad Goražde redovno poštuje sve obaveze prema Sportskom centru, ali da uvijek ima problema.

– Gradska dvorana još uvijek u potpunosti nije riješena iako smo realizovali projekte uređenja malih sala, svlačionica, mokrih čvorova, zatim nabavili kalorifere i riješili krov i problem prokišnjavanja i ono što nam je ostalo jeste utopljavanje zgrade i zagrijavanje. Danas smo dogovorili da interventno djelujemo, a u ovoj godini zajednički nastupamo Vlada BPK-a i Grad Goražde kod UNDP-a sa projektom utopljavanja Gradske dvorane i to će biti prioritetni projekat čime bi se riješio ovaj problem – kazao je Ramović.

Dodao je da je dogovoren način interventnog djelovanja da se u narednih 60 dana zagrijava Gradska dvorana.

– Razumijemo reakciju sportista i u pravu su. Ovo je prioritet gdje moramo svi dati doprinos da se riješi problem. Razumijem i menadžment Sportskog centra, jer ima veliki broj obaveza i ulaže se u brojne projekte koje smo realizovali kako na Gradskoj dvorani, tako i na Gradskom stadionu, tako da sa ovim projektom utopljavanja možemo trajno da riješimo ovaj problem i ostaće nam još da se riješi podloga – kazao je gradonačelnik Goražda.

Goraždanski sportisti izrazili su ogorčenje katastrofalnim uslovima za treniranje u Gradskoj dvorani “Mirsad Hurić” te ukazali da su većini klubova počele zimske pripreme i da je temperatura u dvorani jednaka onoj napolju.

Poručili su da se smrzavaju na treninzima i da su zbog hladnoće izloženi i većim rizicima od povreda. Nadležne su upozorili da su, ukoliko se ne riješi ovaj dugogodišnji problem, spremni i na proteste.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA