15 C
Sarajevo
26.04.2024

Kameron žali zbog podjela oko Bregzita: Nisam uspio, Džonson i Gov ostavili istinu kod kuće

Bivši britanski premijer Dejvid Kameron, koji je raspisao referendum o istupanju Velike Britanije iz EU i na referendumu izgubio, izjavio je da žali zbog podela koje je to glasanje izazvalo.

Kameron je u danas objavljenom intervjuu za Tajms rekao da “svakog dana” razmišlja o posljedicama referenduma o Bregzitu i da “očajnički” brine šta će se sljedeće desiti.

“Duboko žalim zbog ishoda i prihvatam da je moj pristup bio neuspješan. Odluke koje sam donio su doprinijele tom neuspjehu. Nisam uspio”, naveo je bivši premijer.

- OGLAS -

On je priznao da mnogi ljudi krive lično njega za podjele oko Bregzita koje su se od referenduma samo produbljivale i da mu nikada neće oprostiti ali je i branio odluku da raspiše referendum.

Kameron (52) na referendumu se zalagao za ostanak u EU i podnio je ostavku dan nakon referenduma. 

Od tada se nije miješao u politiku i uglavnom se držao dalje od pogleda javnosti.

Njegovi nasljednici na premijerskoj funkciji, najprije Tereza Mej, a sada Boris Džonson, imali su i imaju dosta problema s pitanjem Bregzita i nisu uspjeli da obezbijede podršku parlamenta za sporazum o istupanju iz EU dogovoren s Briselom.

Džonson želi da zemlju izvede iz EU 31. oktobra a parlament mu je naložio da traži odlaganje tog roka, što premijer tvrdi da neće uraditi uprkos zabrinutosti da bi neuređeni izlazak iz EU izazvao ozbiljne ekonomske probleme i moguće nestašice hrane i ljekova. 

On će se u ponedjeljak sastati s evropskim liderima u pokušaju da se dođe do nekog kompromisa.

Kameron je u intervjuu napao svoje bivše saveznike koji su predvodili kampanju za napuštanje EU, prije svega Džonsona i Majkla Gova.

Prema njegovim riječima, oni su tokom referendumske kampanje “ostavili istinu kod kuće”

Bivši britanski premijer je naveo da je referendum postao “psihodrama” konzervativne partije i da je on sam bio “izuzetno depresivan” zbog napuštanja premijerske funkcije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA