17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Vlast i opozicija iz RS-a u subotu idu na konsultacije kod Vučića

Dodik je kazao kako vjeruje da bi Srbija i RS trebali zatražiti izvještaj o radu visokog predstavnika te da se ispita da li je taj rad bio i skladu sa Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom. On je dodao da se treba reagovati na zaključak o kršenju Dejtonskog sporazuma te se ograditi od visokog predstavnika i zatražiti njegovo ukidanje.

“Sinoć smo imali sastanak Željka Cvijanović i ja sa Branislavom Borenovićem (PDP) i Mirkom Šarovićem (SDS). Smatrali smo da imamo prijedloge koje treba razmotriti, ali saslušati i njihove”, kazao je Dodik.

On je kazao da postoje tri opcije.

- OGLAS -

“Prva varijanta je bila da oni (SDS i PDP) napuste Vijeće ministara, a da mi ne uđemo. Tu je i plan da svi, u novoj konstalaciji, razgovaramo kako ćemo zajedno ući u institucije na nivou BiH”, objasnio je Dodik.

Lider SNSD-a je kazao da je opcija i da SDS i PDP ostanu na ministarskim funkcijama do formiranja nove vlasti i osiguranja zajedničkog nastupa svih partija u Parlamentu BiH.

Dodik je potvrdio da Šarović i Borenović nemaju namjeru napuštati funkcije na nivou BiH.

Za kraj je istakao kako RS od 2007. godine jasno manifsestovala snagu kada je visoki predstavnik Miroslav Lajčak želio intervenisati, a zatim su se predstavnici Srba povukli sa funkcija, osim Radmanovića koji je također najavio. Od tada se, prema Dodikovom mišljenju, OHR nikada nije oporavio te su se povukli.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA