11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

U Nepalu zabilježen prvi slučaj zaraze korona virusom

U Nepalu je zabilježen prvi slučaj zaraze korona virusom (2019-nCoV), koji je polovinom decembra prošle godine prvi put zabilježen u Kini, javlja Anadolu Agency (AA).

Virus je ustanovljen kod nepalskog studenta koji se vratio iz kineskog grada Wuhana, potvrdilo je Ministarstvo zdravstva Nepala, javili su lokalni mediji.

Navedeno je kako su uzorci krvi uzeti od studenta poslani na ispitivanje u Hong Kong, a rezultati su pokazali kako je pozitivan na korona virus.

- OGLAS -

Navodi se također, kako su simptomi slični korona virusu primjećeni kod još najmanje tri osobe na aerodromu Tribhuvan, a njihovi uzorci krvi će također, biti poslani u Hong Kong.

U Kini je formiran tim od 14 stručnjaka koji će raditi na stavljanju novog tipa korona virusa pod kontrolu. Ministarstvo industrije i tehnologije Kine saopćilo je kako je tim stručnjaka formiran kako bi se spriječilo širenje novog korona virusa.

Ekipa će, između ostalog, istraživati trag virusa, njegovu prenosivost, načine otkrivanja zaraze, ali i raditi na razvijanju vakcine.

Ujedno, Nacionalna zdravstvena komisija saopćila je kako će u Wuhanu, u kojem je evidentirana epidemija virusa 2019-nCoV, biti izgrađena bolnica s hiljadu kreveta.

Kineski mediji javljaju da je do sada javni prijevoz obustavljen u 13 gradova u provinciji Hubei. Naročito stroge mjere protiv širenja epidemije bit će poduzete u Šangaju, a među njima su kontrole na svim ulazima i izlazima iz grada. Privremeno će biti otkazan niz aktivnosti na kojima je trebao prisustvovati veliki broj ljudi.

Usljed zaraze korona virusom preminulo je 26 osoba. Kineski zvaničnici su potvrdili kako je zaražena najmanje 881 osoba.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA