11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Neustavne odredbe pet federalnih zakona

Ustavni sud FBiH proglasio je neustavnim odredbe pet federalnih zakona koje propisuju da se za određene pravne poslove mora imati notarski obrađena isprava, ne ostavljajući nikakvu drugu mogućnost.

Riječ je o odredbama zakona o registraciji poslovnih subjekata, o stvarnim pravima, o zemljišnim knjigama, o nasljeđivanju i Porodičnog zakona, koje se naslanjaju na član Zakona o notarima koji je još 2015. godine proglašen neustavnim.

Presuda je javno objavljena danas, a Parlamentu FBiH data je mogućnost da u roku od maksimalno šest mjeseci izmijeni osporene odredbe zakona.

- OGLAS -

Ustavni sud je odlučivao na osnovu zahtjeva potpredsjednika FBiH Milana Dunovića, koji je tražio ocjenu ustavnosti odredbi šest zakona. Međutim, Ustavni sud je ocijenio da je šesti zakon, o izvršnom postupku, u skladu s Ustavom Federacije.

Dunović je nakon čitanja presude istakao da se sada građanima daje mogućnost izbora hoće li određene dokumente raditi sami, ili će angažirati advokate, notare, eksperte.

– Do sada nisu imali pravo na slobodan izbor. Bilo je samo da određene poslove rade samo notari, a i njihove cijene su neprilagođene realnim mogućnostima građana. Narušene su pravna sigurnost i vladavina prava – dodao je Dunović.

S druge strane, Zdenko Puljić, v. d. predsjednika Notarske komore FBiH, kazao je da će najvjerovatnije ići u daljnju pravnu bitku te opet podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH, a potom ići i dalje, ka Strazburu.

Stava je da građene očekuje veća pravna nesigurnost jer će im ugovore pisati „neke agencije, pojedinci, nadripisari“, a usluga će biti skuplja jer će plaćati i one koji pišu ugovore i notare.

U presudi Ustavnog suda koja je objavljena danas kritizirana je federalna vlast jer još nije izmijenjen član 73. Zakona o notarima iako je 2015. godine proglašen neustavnim. Ustavni sud je ocijenio da stanje neustavnosti tog dijela zakona traje nerazumno dugo i predstavlja grubo kršenje obaveze izvršenja presude, prenosi Avaz. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA