5.5 C
Sarajevo
25.04.2024

Sutra rezultati testiranja učenika iz BiH; Nelson: Dobre i loše vijesti

Bosna i Hercegovina će utorak dobiti rezultate međunarodnog istraživanja TIMSS 2019.

Istraživanje TIMSS donijet će pregled postignuća učenika četvrtih razreda osnovne škole iz matematike i prirodnih nauka iz Bosne i Hercegovine, te ukazati na učinak dosadašnjih napora za unapređenje kvalitete obrazovanja te pružiti smjernice i preporuke za daljnji rad.

Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson poručio je kako je uspješan obrazovni sistem garant budućnosti jedne zemlje. Naveo je i da se sutrašnji rezultati ne smiju iskoristiti u druge ciljeve osim za realno sagledavanje stanja.

- OGLAS -

“Između uspjeha jedne zemlje i kvaliteta njenog obrazovnog sistema postoji direktna veza. Svaka zemlja, uključujući i BiH, suočava se sa sve složenijim svijetom, pa je važno da se obrazovni sistemi stalno prilagođavaju i poboljšavaju da bi generacije koje dolaze stekle funcionalno znanje koje im je potrebno da bi bile konkurentne u svijetu, koji se brzo mijenja. Sada imamo priliku da sagledamo koliko kvalitetno obrazovni sistemi u BiH pripremaju svoje učenike u oblasti matematike i nauka”, ocijenio je Nelson.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA