7.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Peaky Blinders – Jednu od najuspješnijih serija ikada donosi vam Face TV

Birmingham je, kažu svjetski putnici, jedno od najdepresivnijih mjesta u Europi u kojem možete zaglaviti. Razlog tome nije strah za vlastitu sigurnost ili siromaštvo lokalnog stanovništva, već vizualni identitet grada koji odaje dojam da je cijeli sagrađen od jedne vrste cigli.

Upravo u tome, drugom po redu najvećem engleskom gradu i rodnom mjestu heavy metala, odigrava se BBC-jeva gangsterska drama Peaky Blinders. No, u ovom slučaju ne radi se o otočkoj socijalnoj tužaljki, već o adrenalinskoj bombi, u najboljim trenucima moćnoj poput antologijskih utakmica Premiershipa.

Umjesto kozmopolitskog Londona, europskog Babilona, ili pak gotovo egzotičnih, engleskih horor zabiti poput one iz Red riding trilogije, kreator Steven Knight se odlučio za svoj „Brum“. Uzor mu je bila tamošnja “real life“ banda Peaky Blinders, koja je harala tim gradom krajem 19.stoljeća i početkom sljedećeg. Osim što su bili modno osviješteni (zanimljivo je kako su se muške frizure tog doba danas postale hit), Blindersi su bili (ne)slavni po tome što su oštrice skrivali u kapama, prije nego što bi brzopoteznim činom iskasapili suparnike.

- OGLAS -

Radnja se u seriji odvija desetak godina nakon završetka Prvog svjetskog rata, a zlodusi tog vremena lebde nad gradom i ljudima, te ako nisu potpuno odredili njihovu sudbinu, onda su je bez sumnje dodatno zatrovali. Prvi svjetski rat nema dobre i loše momke, radilo se o globalnoj klaonici za koju su jednako krivi političari, kao i obično građanstvo, te kao takav idealna je platforma za prikaz današnjice, gdje je ironija i sumnja zamijenila svaki oblik nade, a pretrpanost informacijama dovela do opće konfuzije.

Puno je sličnosti između Peaky Blindersa i HBO-ovog Boardwalk Empirea (prevedeno Carstvo poroka). Ipak, Peaky Blinders je bolja serija. Format BBC-a od šest epizoda po sezoni čini joj uslugu, napravivši je kompaktnijom i zanimljivijom nego što bi to bio slučaj da se radi o 10 ili više nastavaka.

Peaky Blindersi, ili Britvaši, kako bi najbolje zvučali prevedeno na bosanski, uistinu su barbari, divlja opasna horda koja sije strah i trepet gdje god se pojavi, a sve pod vodstvom Tommya (Cillian Murphy), karizmatičnog šefa obitelji Shelby, koja čini okosnicu bande. Isto tako oni su i najprogresivniji dio društva u paklu na zemlji koja se zove Velika Britanija. Policija je korumpirana i nesposobna, šef tajne službe (Sam Neil) starozavjetni je luđak, kukavica i skriveni seksualni nasilnik, a Kruna je bezvezni simbol za koji se nepotrebno gine.

O Peaky Blindersima bilo bi bespredmetno pisati, a ne spomenuti glazbeni dio priče. Umjesto balada onog doba ili jazz orkestra, soundtrack se sastoji od Nick Cavea i garažnih rock bendova. I to se pokazalo kao pravi potez. Prljavim gitarskim riffovima White Stripesa, Black Keysa, pa i Arctic Monkeysa prirodno su stanište kaljuže Birminghama i pubovi gdje podjednako teče krv i alkohol, a noževi i pištolji se vade zbog jednog krivog pogleda. Ovakav pristup učinio je svijet Peaky Blindersa neposrednim i uzbudljivijim iskustvom za modernog gledatelja.

Četvrta sezona Peaky Blindersima u Velikoj Britaniji bila je najgledanija drama u 2017. godini. Broj gledatelja po epizodi u prosjeku je bio 3,3 miliona, a finale sezone gledalo je 3,6 miliona ljudi  što je najveći broj gledatelja jedne epizode ikada.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA